Jsou prázdniny však důvodem k volnu, nebo by naopak žáci měli využít letního času k tomu, aby si zopakovali, co jim třeba během roku nešlo?

Podle ředitele 7. základní školy v Kolíně Petra Strejčka jsou prázdniny dobou, aby žáci načerpali síly. „Určitě si mají užívat volna! A něco zopakovat ke konci prázdnin. Kantoři o dovolené také chtějí odpočívat, pro děti jsou prázdniny stejné. Takže žádné povinné učení, akorát těm, co mají reparáty, to nikdo neodpáře," vysvětlil.

Kolínský místostarosta Tomáš Růžička vzpomínal, jak mu v dětství otec špatné známky netoleroval. „Možná právě proto dávám raději důraz na osobnostní rozvoj dítěte a ke špatným známkám přistupuji s úsměvem a určitou tolerancí. A právě proto budeme o prázdninách držet volný režim. Na programu bude pobyt na táboře, u kamarádek a samozřejmě také společné cestování. Já se určitě těším," řekl.

S tím souhlasí také Eva Malinová, vedoucí nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Kotelna. „Prázdniny by měly sloužit pro děti k relaxaci a odpočinku od pravidelné výuky. Během prázdnin se ale děti mohou vzdělávat a rozvíjet v jiných oblastech a jinou formou, například při pobytech v přírodě, na letních táborech, na výletech do nových míst, kde si mohou ověřit získané znalosti ze školy a osvojit si nové poznatky přímo z praxe," vysvětluje.

Během prázdnin je podle jejích slov nejlepší tato nenásilná forma zážitkové pedagogiky, kdy děti tráví čas více s rodinou, nebo s jinými kamarády, v jiných kolektivech. Jak ale trávit čas, když vysvědčení nedopadlo dobře?

Eva Malinová doporučuje trávit prázdniny úspěšným i méně úspěšným dětem stejně. „Podle plánu prázdnin je možné zařadit nějaká zábavná opakovací cvičení, případně před koncem prázdnin začít s opakováním látky z předchozího ročníku intenzivněji," vysvětluje vedoucí nízkoprahového zařízení.

JAK RELAXOVAT O PRÁZDNINÁCH?

Současně ale doporučuje dítě nepřetěžovat výukou. „Prázdniny jsou především časem relaxace, obdobím stráveným s rodiči a sourozenci. Domnívám se, že je třeba se především uvolnit, hrát si spolu, povídat si," říká.

A jak doporučuje dobře relaxovat od školních povinností? Je koukání do obrazovek počítačů, tabletů a chytrých telefonů, podobně jako ve školním roce, to pravé ořechové? „Je spousta interaktivních zábavních parků, i míst, jako například hvězdárna, které děti nadchnou a ještě se něco naučí. Léto je jako stvořené pro pobyty v přírodě. Doporučuji rodičům strávit například s dětmi noc pod širákem, nebo pod stanem, je to zážitek pro stmelení celé rodiny. Také je dobré zprostředkovat kontakt se zvířaty zoo, zvířecí parky, záchranné stanice. Za nejdůležitější považuji intenzivně strávený čas s rodinou, společné zážitky," dodává.