Počasí bylo tentokrát objednané bez chyby, zato účast posádek byla poloviční než v předchozím ročníku. „Ve své podstatě nejprve všichni závodit chtěli. Když jsem však posádky kontaktoval koncem léta, bylo to, jako kdyby Kolín chytl nějaký virus," popsal situaci Petr Rypka, pořadatel závodu.

Podle něj se posádky, které se v minulosti závodů účastnily, různě vymlouvaly. „Například doktoři však nepostavili tým, protože pět z nich bylo v tento termín přihlášených na běžecké závody v Praze a několik se jich nemohlo účastnit z rodinných důvodů," vysvětlil Rypka některé z důvodů neúčasti týmů.

Týmy, které se přihlásily, si však den užily. Ten začínal před desátou hodinou v amfiteátru, kde všechny závodníky přivítali Petr Rypka, starosta města Kolína Vít Rakušan, bubeníci z Tutabota a kolínská skupina Poprávu.

Starosta Kolína Vít Rakušan přišel na zahájení nečekaně v obleku. Přitom tradičně závodí za barvy města. „Ještě musím jít někomu zkazit život tím, že ho oddám a pak se vrátím," vtipkoval s tím, že přijde a v posádce města chybět nebude.

„Halko a město Poděbrady už máte být tři minuty na vodě," ukončil úvodní setkání Rypka na konto, že hned na počátek závodu došlo k malému zpoždění.

Každá posádka startovala ve dvou rozjížďkách na dvě stě metrů a v následné finálové jízdě. O sedmé a šesté místo bojovaly posádky města Poděbrady a Hastrmani z TPCA. O páté a čtvrté místo se porvaly týmy Koposu a Halka. Finálovou jízdu o pohár starosta města Kolína si užili závodníci Namydleného blesku, KVS Sandberk a samotného města Kolína. Ačkoli výsledky rozjížděk napovídaly, že zvítězí Klub vodních sportu Sandberk, vše bylo jinak. „Týmy si dle pořadí rozjížděk vybíraly dráhy a třetí dráha na Namydlený blesk zbyla. Nakonec se ukázala jako nejlepší," zhodnotil Rypka. Podle něj jde v závodě i o povětrnostní podmínky, a ty byly nejlepší na třetí dráze. „Slyšel jsem však, že tým Sandberku tak chtěl vyhrát, že to začali kazit," prozradil Rypka. Prý jeden z týmu změnil rytmus pádlování a tím rozhodil celou posádku. „Rozjet znovu dvou a půl tunový kolos není jen tak," dodal Rypka. Rozhodně však bylo finále divácky velice zajímavé.

Finálovou jízdou na dvě stě metrů však závody nekončily. Posádky ještě čekal kilometrový maraton. Každý z týmů dal do dlouhé trati všechny síly.

Závod nebyl tak divácky napínavý jako dvěstěmetrový, o to napínavější však bylo čekání na výsledky. Svou příčku na pomyslných stupních vítězích si v tomto závodě vydobylo také Halko, které se stejně jako tým Sandberku účastní závodů každoročně. Právě vodáci ze Sandberku tento závod ovládli a dojeli si pro první místo.

Celému závodu přihlížely stovky diváků. „Diváků bylo překvapivě více než v minulých ročnících," pochvaloval si zájem veřejnosti Rypka.

Sportovním dnem provázela kolínská skupina Poprávu a to tentokrát v duchu pirátském. Pro děti byly připravené soutěžní disciplíny, rodiče zaujaly spíše scénky, které si společnost připravila.

Výsledky 7. ročníku závodů

Hlavní závod na 200 metrů

Kolínský drak:

1. Namydlený blesk 57,51
2. KVS Sandberk 58,12
3. Město Kolín 58,20
4. Halko 59,20
5. Kopos Kolín 1:01, 23
6. Hastrmani TPCA 1:01, 73
7. Město Poděbrady 1:03, 61

Závod na 1 km Cena Koli:

1. KVS Sandberk 5:13,48
2. Namydlený blesk 5:19,17
3. Halko 5:20,64
4. Město Kolín 5:26,09
5. Hastrmani TPCA 5:39,64
6. Kopos Kolín 5:44,13
7. Město Poděbrady 5:58,01

Sympatie diváků:

KVS Sandberk