Příkladem jeho konkrétního použití může být například diagnostika nádorů, zánětů včetně rozpoznání jejich povahy a mapování lymfatických uzlin při nádorovém onemocnění. Zařízení nalezne využití rovněž pro rychlou korekci radioterapie nebo pro dozimetrii při radionuklidové terapii.

Co je nukleární medicína?

Obor, který se zabývá funkčními vyšetřeními prakticky všech orgánů v těle. Převážně jde o metody diagnostické, v menší míře i terapeutické. Vyšetření se provádějí na přístrojích (gamakamerách), které zobrazí rozložení nitrožilně podané vyšetřovací látky, tzv. radiofarmaka, v příslušném orgánu nebo tkáni, jeho zpracování a vylučování nebo naopak hromadění např. V zánětu nebo v nádoru. Záznam se nazývá scintigram. Radiofarmaka jsou látky pro medicínské použití, u kterých se k označení používá radionuklid, tj. zdroj radioaktivního záření. Množství záření je však velmi malé a neohrozí zdraví pacienta – je nižší nebo srovnatelné jako při rtg vyšetření. Jedná se o metody velmi citlivé, pro pacienta šetrné. Z běžných vyšetření jmenujme scintigrafii kostního systému, vyšetření prokrvení mozku či myokardu, vyšetření funkce ledvin, vyhledávání zánětlivého ložiska v těle apod.

Z historie ONM

Založeno v roce 1964 doc. MUDr. Václavem Pospíšilem, CSc. jako radioizotopová laboratoř při interním oddělení. Šlo o první pracoviště tohoto typu na okresní úrovni v republice. 1972 – vzniklo samostatné oddělení jako primariát pod vedením prim. MUDr. Miroslava Kubíčka, CSc. v místě dnešní geriatrie. Od 1. ledna 1986 je primářkou MUDr. Eva Hoffmannová, CSc. Od roku 1994 oddělení působí v nynějších prostorách gynekologického pavilonu. V období listopad 2009 - únor 2010 prošlo oddělení rekonstrukcí, která byla nutná ze dvou důvodů – jednak změna dispozice v souvislosti s výstavbou nového pavilonu operačních oborů, jednak se zakoupením a instalací nové gamakamery Brightview.

Mezníky v přístrojovém vybavení

Do roku 1971 jen sondy k registraci křivek – k posouzení funkce různých orgánů
1971 – scintigraf PHO-DOT – první možnost jednoduchého zobrazení orgánů
1976 – první gamakamera PHO-GAMMA
1994 – první celotělová a tomografická gamakamera PRISM XP 2000 firmy PICKER
2002 – druhá celotělová tomografická gamakamera AXIS firmy PHILIPS
2010 – hybridní gamakamera BRIGHTVIEW X-CT firmy PHILIPS

Personální zastoupení oddělení

Kromě primářky a vrchní sestry uvedených výše pracují na oddělení
MUDr. Věra Vojtěchová – zástupkyně
MUDr. Alena Frašková – lékařka v přípravě
ing. Marie Kuprová – radiofarmaceutický úsek
ing. Evžen Marek – technicko-fyzikální problematika
Dále na ONM pracuje 7 středních zdravotnických pracovníků (4 radiologičtí laboranti a 3 zdravotní sestry se specializační atestací v nukleární medicíně) a 2 sanitárky.

Činnost oddělení nukleární medicíny

ONM poskytuje služby pacientům z oblasti Kolínska, Kutnohorska a Nymburska, a to pacientům ambulantním i hospitalizovaným, dospělým i dětem. Převážně se jedná o diagnostická vyšetření, v menší míře provádíme i terapeutické výkony. Ročně projde oddělením cca 7 500 pacientů. Oddělení se spektrem i rozsahem své činnosti řadí mezi velká regionální oddělení.

Moderní současnost – nová hybridní gamakamera Brightview X-CT

Pokrok na poli medicínských technologií jde v posledních dvou desetiletích neuvěřitelným tempem. Převratným způsobem se zlepšuje kvalita získávání i zpracování obrazu. Hranice mezi jednotlivými obory se posouvají a vznikají nové modality, které v sobě spojují přednosti těch původních. Metody nukleární medicíny primárně posuzují funkci orgánů či tkání, a to s vysokou citlivostí, protože detekce se dnes posunula na molekulární úroveň. Zobrazení je však v nukleární medicíně druhotné a proto poměrně často nepřesné. Tuto slabinu řeší tzv. hybridní přístroje – gamakamery doplněné o CT, objevuje se i kombinace s magnetickou rezonancí. Vše tedy nasvědčuje tomu, že obory zabývající se zobrazovacími technikami se sobě navzájem přibližují. Nová hybridní gamakamera SPECT/CT firmy Philips (dodaná firmou EDOMED a.s.) byla instalována v prosinci 2009, patří ke špičce v oboru a je první tohoto typu v ČR. Její rentgenovou část tvoří tzv. „low dose“ CT s použitím flat panelu. Toto CT tedy není na plně diagnostické úrovni jako CT na RDG oddělení, ale při velmi nízké dávce záření umožňuje získání obrazů dostatečně kvalitních pro lokalizaci a základní diagnostické upřesnění léze. Pořízení této nové modality, která přinesla zrychlení a zkvalitnění diagnostiky a zároveň větší komfort pro pacienty, znamená začátek nové etapy v historii ONM, odpovídající významu naší oblastní nemocnice. Průběh vyšetření je nejen rychlejší, ale přináší i další detailnější informace, kde vlastní část scintigrafická slouží jako vyhledávací metoda, část radiodiagnostická slouží k zaměření se a podrobnému vyhodnocení objeveného ložiska. Tím můžeme odesílajícímu lékaři poskytnout adekvátní ionformaci již při prvním vyšetření, odpadá doplňování další metody a celý diagnostický proces se tím zrychlí.

Zpracovala: MUDr. Eva Hoffmannová, CSc.
zdroj: www.nemocnicekolin.cz