Podle statistických údajů informačního centra jsou Borky jedním z nejčastějších cílů návštěvníků města. Lákadlem je nejen naučná stezka, která během krátké doby projde obnovou a doplněním, ale i památník Medvědů, kteří se potkali u Kolína, známých postaviček z kresleného seriálu Břetislava Pojara z roku 1965 s nezapomenutelnou hláškou Pojďte pane, budeme si hrát.

Recesistický památník od kolínského výtvarníka Pavla Rajdla byl odhalen v roce 2010 za účasti režisérů Břetislava Pojara a Jana Svěráka. Iniciátorem vzniku díla byl František Martínek ze Společenstva přátel Medvědů od Kolína.

Vizualizace: víceúčelová sportovní hala vyroste v kolínských Borkách.
Zahájení stavby sportovní haly je na spadnutí

Jak uvedl architekt David Mateásko, v nové podobě vstupu do Borků by bylo pěkné vytvořit místo pro Medvědy tak, aby byli spolu. „Děti a rodiny, které se tam fotí, by tak měly konečně šanci vyfotit se s oběma kamarády najednou,“ soudí městský architekt.

Zadáním studie podle jeho slov bude nejen zpracování konkrétního architektonicko - krajinářského řešení parčíku, ale i jeho návaznost na promenádu a cyklostezku okolo Labe na bosou stezku, na lávku a na Kmochův ostrov. „Nabízí se i myšlenka protažení osy Okružní ulice pro pěší a cyklisty až k Labi, kde by mohla být zakončena říčními schody nebo plovoucím molem,“ dodal architekt.

Dendrofon. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Naučná stezka v Borkách bude i dendrofon