Tedy až na jednu. Celkem velkým problémem, který asi nikdo nečekal, je nepořádek. „Nové povrchy jsou špinavé, AVE Kolín už vyčlenilo jednoho pracovníka, který každý den zametá nepořádek, snaží se odstraňovat žvýkačky, nedopalky apod.,“ předeslal starosta Vít Rakušan. Kromě ručního čištění hodlá ale město podle slov starosty celý prostor také chemicky vyčistit, aby jeho stav odpovídal tomu, že je to část Kolína, který má prokouknout a ne dělat ostudu nepořádkem.

Titulní strana třicátého druhého čísla týdeníku Kolínský týden.
Už jste četli Kolínský týden? Další číslo nového týdeníku je tu pro vás

„Trochu nás mrzí, že vztah lidí k novému prostoru se nezlepšil,“ konstatoval Vít Rakušan s tím, že radnice chce, až bude celé nádraží hotové, mít jen pro něj vlastního metaře. Ten bude zodpovědný za celodenní úklid prostranství. „Mělo by to snad pomoct,“ věří starosta.

„Přál bych si, aby se lidé k prostranství chovali lépe než doposud. Zaúkolovali jsme městskou policii, aby v této lokalitě byla velmi nekompromisní a udělovala i pokuty za tvoření nepořádku, odhazování odpadků apod.,“ řekl starosta.

Zdůraznil, že město má na nádraží i kamerový systém, který bude městská policie samozřejmě využívat. A samozřejmě budou její hlídky v prostoru nádraží častěji.

„Už tam častěji zajíždíme, snažíme se tam být, co to jen jde,“ říká ředitel městské policie Viktor Prokeš. „Nepořádek je tam opravdu hrozný. Ráno se to zamete, ale přes den se tam nepořádek udělá zase a zase. Je to ostuda, nádraží je vstupní bránou do města, je třeba, aby bylo v pořádku,“ dodává.

Například včera ráno už kolem osmé hodiny se okolo prázdných odpadkových košů válely nedopalky, na lavičkách jen cca dva metry od odpadkových košů zůstaly po cestujících pet láhve, lehce se zvedající vítr honil pod kola projíždějících autobusů papírové kapesníky a letáky.

Chrám sv. Bartoloměje v Kolíně a jeho areál
Kolín začal restaurovat svůj chrámový poklad

Podle slov ředitele městské policie může člověk, který na veřejném prostranství vytváří nepořádek, dostat pokutu až dva tisíce korun.

Jak doplnil starosta Vít Rakušan, radnice chce, aby se v září městská policie zaměřila na pořádek obecně, aby kontrolovala třeba i sídlištní lokality, kontejnerová stání, vyhazování odpadu, který do jednotlivých kontejnerů nepatří, vyhazování odpadků ven z popelnic atd. „Mělo by na to být i několik speciálních akcí včetně, v těch nejhorších lokalitách, použití i přenosných kamer,“ řekl starosta. „Zkrátka nepořádek je problém, se kterým v Kolíně bojujeme, a musíme tomu přizpůsobit i činnost městské policie,“ dodal.

Obyvatelé města poukazují, že nepořádek je, i přesto, že se uklízí, nejen na sídlištích a na nádraží, ale třeba také na parkovištích, odhozené pet lahve jsou co chvíli na zelených plochách apod. Jedním z míst, kde AVE Kolín uklidí a za dva dny to vypadá zase stejně, je tradičně schodiště ze starého mostu nebo Rybářská ulice. A kdo se z mostu podívá dolů na koleje, uvidí podél nich na pozemcích, které samozřejmě nejsou v majetku města, úplnou sbírku odpadků všeho druhu, o nichž je jasné, že se tam střádají už hodně dlouho.