Místní se pustili do proměny návsi v sousedství historické tvrze v roce 2013, předtím vše naplánovali za asistence architektů, kteří nápady zanesli do projektu.

„V uplynulém roce byly z návsi odstraněny přístavky a ploty a prostor návsi byl opět otevřen pro veřejnost. Vyrostla zde pergola, která slouží jako přístřešek pro čekající na autobus a k setkávání mládeže i starších ročníků. Prostoru dominují kamenné zídky a velký terasový autoregulační záhon, který se sám proměňuje mnohokrát do roka a kolemjdoucí překvapuje svou rozmanitostí a záplavou barev," popsala Lucie Doušová ze spolku Nebovidská tvrz.
Náves je vystavěna z tradičních materiálů – kamene a dřeva, ale působí moderním lehkým dojmem. K odpočinku lákají dřevěné lavice od kosteleckého výtvarníka Lukáše Gavlovského.

„Letos díky podpoře z grantu TPCA pro Kolínsko práce na návsi dále pokračují, dokončena byla žulová podlaha 
v pergole, náves bude osazena kovovou plastikou výtvarníka Petra Vaňka inspirovanou skladbou gotického zdiva tvrze a samotným názvem obce, který je odvozen od „nebe viděti". Mezi nebem a zemí zazáří slavnostně nasvícená dominanta obce, renesanční tvrz, která vznikla přestavbou starší gotické stavby," dodala Lucie Doušová.

Noc světel v Nebovidech se odehraje 27. října od 17,30 hodin, začne lampionovým průvodem s připomenutím a vzpomínkou na události předcházející vzniku samostatného Československa. Pokračovat bude slavnostním rozsvícením tvrze, odhalením díla a symbolickým předáním návsi obyvatelům. Uzavře ji UV světelná show účastníka soutěže Československo má talent, skupiny Illusias. „Zahřeje vás svařák a čaj a další dobroty od Klubu Beseda, spolku místních seniorů s neutuchající energií," připomněla Lucie Doušová s tím, že nebovidská náves vznikla díky otevřené mysli a práci místních obyvatel, spolku Nebovidská tvrz za podpory mnoha živnostníků a firem z obce a okolí. „S velkým respektem děkujeme všem, kteří se na návsi podíleli," doplnila závěrem.