Některé rodiny navíc přijdou o střechu nad hlavou, jelikož domy budou muset být zbourány. Na Kolínsku takových případů ale naštěstí příliš není.

Nejhůře velkou vodu odnesly domy v Mlékovicích a Toušicích.

Podle Hany Pazderové bylo v těchto dvou obcích zaplaveno celkem jednatřicet domů a voda mnohdy sahala až do výšky 160 centimetrů. „Někteří lidé musejí obouchávat omítky, na demolici je však jen garáž, která je napojena na byt," řekla Pazderová.

Ještě hůře jsou na tom v Chotuticích. „Statik řekl, že jeden dům se bude muset zbourat, " prozradil Luboš Zajíc. Vzápětí dodal, že u druhého, který je na tento napojený, to ještě není jisté.

Kouřimští měli přes všechnu smůlu nakonec docela štěstí. „Měli jsme dvacet šest zaplavených domů, na demolici však nemáme žádný objekt," prozradila s úlevou Zuzana Čiháková, starostka.

Obdobně jsou na tom v Miškovicích, ani zde lidé nepřijdou o střechu nad hlavou. „Demolice u nás díkybohu nehrozí," oddychla si starostka Lenka Růžková.

Podobná zpráva přišla také z Plaňan. „Demolice nemáme žádné," řekl starosta městyse Martin S. Charvát.

V Radimi si zatím jistí nejsou. Starosta obce Martin Sýkora vysvětlil, že stále není rozhodnuto o domu nedaleko třistaletého mostu, o jehož osudu zatím také nikdo nic neví. „Jak to bude s jedním domem, zatím není jisté. Snad to dopadne dobře, mají kůlničky a ty vodu trochu zastavily," vysvětlil Sýkora, starosta Radimi.

O mostu v Radimi podle jeho slov bude rozhodovat tým statiků. Ti se mají sejít v rámci Středočeského kraje, zatím však není jasné, kdy a jak vše dopadne. Stále se čeká na to, až bude v říčce průtok vody, který dovolí přístup statiků.

V Chotuticích a Kořenicích, kde povodně udeřily tvrdě, také nebude potřeba žádné domy zbourat, statika vydržela. Potvrdil to starosta Jan Ševčík, starosta obce.

Zasažené příměstské části Kolína, konkrétně Sendražice, Štítary a Zibohlavy se podle Jiřiny Holubové, mluvčí kolínské radnice, také obejdou bez demolice tamějších domů.

Hrdiny letošních povodní se na Kolínsku bez nadsázky stali kromě profesionálních hasičů i ti dobrovolní.

„Bez jejich včasného zásahu by Zibohlavy dopadly o hodně hůře," zmínil se o zásluhách dobrovolných hasičů ze Zibohlav starosta Kolína Vít Rakušan. (