„Jestliže budou výsledky takové, že je diskotéka hlučná, tak je stejně zpochybním," nechal se Králík slyšet s tím, že nedaleko místa měření se údajně odehrával živý koncert.

Stačí promluvit a je to hluk

Podle něj však venku před diskotékou stačí jen promluvit a už je to hluk. „Chápu, že pokud je na náměstí před diskotékou někdo hlučnější, lidem se to nelíbí. Mně by se to také nelíbilo," přiznal Králík. Jenže dodává, že nemůže nic udělat s tím, když návštěvníci jeho podniku hlučí venku.

Proti hluku z diskotéky bojují nejen plaňanští občané, ale také samotný městys. Zajímavé je, že vedení obce, tedy Martin S. Charvát o měření hluku nevěděl. „O měření jsem nebyl nijak informován ani před ním ani potom, co se uskutečnilo," řekl starosta. Charvát se prý o měření hluku dozvěděl od občana z náměstí, kde se měření uskutečnilo.

Nikdo neví výsledky měření

Stejně tak jako provozovatel ani starosta obce tedy prozatím není seznámený s výsledky měření.

Jaroslav Králík však věří, že měření dopadne dobře. Prý se tu hladina hluku již jednou měřila, a to když se diskotéka otevírala. A problém nenastal, proto si Králík myslí, že i nyní by mohlo být vše v pořádku.

Podle Králíka však měření hluku není první problém, s kterým se musel jako provozovatel diskotéky vypořádat. Nedávno prý byli nařčení, že prostor není zkolaudovaný na pořádání hudebních akcí. „Majitel však našel veškeré dokumenty, které potvrdily, že prostory pro tyto akce zkolaudované jsou," řekl Králík.

Úplně prvotní problém se však také týkal hluku. Na počátku tohoto roku vydali plaňanští novou vyhlášku. Ta omezila provoz diskotéky na sobotu od 3 hodin odpoledne do 11 hodin večer. Tamější obyvatel si stěžoval na dunění, řev a močení na náměstí, poškození čekárny autobusu, dopravních značek a kopání do jeho vrat. Navíc podle něj bylo náměstí poseté střepy. A jako viníka označil návštěvníky diskotéky, respektive diskotéku samotnou.

Již tehdy provozovatel nesouhlasil s tím, že pokud venku dochází k vandalismu, nemá to nic společného s jeho podnikáním. Králík upozornil, že se navíc vyhláška tehdy týkala pouze jeho zařízení a ne okolních hospod, což se mu zdálo nespravedlivé.

Diskotéka jednou týdně

Vyhláška však již neplatí. „Aktuálně můžeme pořádat diskotéku jednou týdně. V sobotu do 4 hodin do rána," prozradil Králík. Prý je tedy vše ve starých kolejích. Jednou týdně do čtvrté ranní totiž mohli diskotéku pořádat před přísnou vyhláškou také. „Pořádání diskotéky jednou v týdnu je domluvené i s majitelem zařízení, " dodal Králík.

Kolín také brojí proti hluku

Plaňanská diskotéka není však jediná, která bojuje se stížnostmi na hluk. Kolíňáci si nejprve stěžovali na klub Amigos, a to kvůli hlasité hudbě a rušení nočního klidu. Právě proto se na Amigos zaměřil živnostenský i stavební úřad a také hygienici.

Dalším klubem, který si Kolíňáci vzali na mušku, byl Café Rocco. Ten neměl být zkolaudovaný k provozu diskotéky. Podle kolínského starosty Víta Rakušana je hlavní problém ten, že podobné hudební kluby jsou v blízkosti obytných lokalit. „Je to problém, který se týká i okolních měst. Vyvstane vždy, kdy se objeví hlučnější restaurace nebo diskotéka v zástavbě," řekl o zkušenostech jiných starostů.