Tajemnice Městského úřadu Kolín Dagmar Soukupová podle dosavadní zkušenosti odhadla navýšení počtu žadatelů na trojnásobné. To znamená, že místo původních zhruba padesáti lidí za den jich nyní denně navštíví odbor dopravy kolem 150. „Jsme samozřejmě rádi, že si vybírají naše kontaktní místo, ale pochopitelně to s sebou přináší i provozní záležitosti v podobě delších čekacích dob. Všechno jsme připravili, focení vůbec průběh vydávání průkazů nenarušuje, stahujeme si fotografie z rejstříku fotografií, takže žádné papírové fotografie se nemusí nosit, pracovnice je mohou pořídit i přímo na přepážce,“ popsala Dagmar Soukupová.

Došlo ke změně poplatků. Výměna řidičského průkazu je zdarma, pokud je tam menší změna, tak klient místo původních 50 korun zaplatí 200 a cena za bleskovou výměnu řidičského průkazu se zvedla z 500 na 700 korun.

Titulní strana dvacátého devátého čísla týdeníku Kolínský týden.
Už jste četli Kolínský týden? Další číslo nového týdeníku je tu pro vás

Čekací doby se z pár minut prodloužily zhruba na hodinu. „Když jsem byl naposledy kvůli řidičáku, ani jsem se nestačil pořádně rozkoukat, kde je jaká přepážka, a už svítilo moje číslo. Teď tam byla známá a říkala, že čekala tři čtvrtě hodiny,“ potvrdil Štěpán Šádek. „Taky jsem měla vloni radost, jak rychle se mi na dopravce rozsvítilo moje číslo. Jenže jsem si neuvědomila, že tehdy ještě nebyl řidičák totéž co občanka, takže mě s výměnou řidičáku, který už mi tehdy platil posledních pár dní, ještě odeslali do místa trvalého bydliště s tím, že na možnost zajít kamkoli si musím počkat do července,“ přiznala se další z žadatelek.

Podle tajemnice kolínského městského úřadu se zatím o navýšení počtu přepážek nebo zaměstnanců neuvažuje. „Zatím myslíme, že to stačí. Je doba dovolených, spousta řidičů zjišťuje, že jim končí platnost řidičského oprávnění, a tak přicházejí kvůli výměně. Myslím, že současný nával postupně opadne,“ uvedla Dagmar Soukupová s tím, že toho času fungují čtyři přepážky. Prostorově už není příliš kam se rozšířit. „Samozřejmě i naše pracovnice vybírají dovolené, ale snažíme se, abychom klienty co nejrychleji odbavovali,“ shrnula Dagmar Soukupová.

Podobný nával mají také v Českém Brodě. Navýšení počtu žadatelů je tam minimálně trojnásobný. Pokud si chce někdo rezervovat termín návštěvy přes internet, je na dva týdny dopředu plno. První volné termíny jsou nyní až od posledního července dál a i tam je posledních pár míst. I v Českém Brodě ale předpokládají, že prvotní nápor časem opadne.

V souvislosti s vydáváním řidičských průkazů je třeba ještě zmínit, že od tohoto měsíce došlo k trvalému uzavření pracoviště řidičských průkazů na adrese Biskupská 7, Praha 1, kam jezdívali lidé zejména z přípražských částí našeho regionu. Pro ně se pak naskýtá možnost například právě v Českém Brodě, v Brandýsu nad Labem – Staré Boleslavi nebo třeba v Praze Na Pankráci.

Ilustrační foto
Největší věřitel stále Kolínu dohlíží na rozpočet

Kde si v nejbližším regionu vyřídit řidičský průkaz:
MěÚ Kolín, Na Valech 72, Kolín
MěÚ Český Brod, náměstí Arnošta z Pardubic 56, Český Brod
MěÚ Říčany, Komenského náměstí 1619/2, Říčany
MěÚ Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Mariánské náměstí 28, Stará Boleslav
Magistrát Hlavního města Prahy, Bussiness Centre Vyšehrad, Na Pankráci 1685/17, Praha 4
MěÚ Neratovice, náměstí Republiky 400, Neratovice
MěÚ Kralupy nad Vltavou, Palackého náměstí 1, Kralupy nad Vltavou
MěÚ Mělník, náměstí Míru 1, Mělník

Středočeští policisté se opět zapojili do projektu „Řídím, piju nealko pivo“.
U silnic řidiči opět dostávají plechovky s nealko pivem