Na problém upozornila Kolínský deník Iva Blümelová, mluvčí kolínské radnice. Jedná se zejména o oboustranné hlasovací lístky, kde chybí jména anebo některé údaje.

„V sadách hlasovacích lístků pro volby do Zastupitelstva Středočeského kraje konané ve dnech 7. a 8. října 2016 byl ojediněle zjištěn výskyt špatně vytištěných hlasovacích lístků. Vada spočívá v tom, že text na hlasovacím lístku je vytištěn šikmo, což způsobuje, že na hlasovacím lístku nejsou uvedeni všichni kandidáti zejména u oboustranných hlasovacích lístků anebo chybí některé údaje," řekla Iva Blümelová, mluvčí kolínské radnice. Pokud byste volili pomocí takového špatně vytištěného lístku, váš hlas by byl neplatný. Jestli máte ve svých sadách takto chybně vytisknuté hlasovací lístky, požádejte volební komisi ve volební místnosti o vydání nové sady hlasovacích lístků a tu použijte.

V Týnci nad Labem, kde se tyto lístky vyskytly, se podle Jaroslavy Motlové, pracovnice městského úřadu, problém týkal pouze ojedinělých hlasovacích lístků. „Nahlásili jsme to na krajském úřadě, rezervy máme, není to problém," řekla.

Problém se tyká i Příbramska. Tamější radnice zjistila tyto chyby ve dvou sadách volebních lístků a informovali o tom ministerstvo vnitra a Středočeský kraj. Na chyby upozornila voliče na úřední desce. Kromě Příbrami a Týnce nad Labem se vadné lístky objevily i v Rožmitálu pod Třemšínem, obci Dublovice na Příbramsku.

NA KANDIDÁTCE JE ZESNULÝ POLITIK

Při prohlížení volebních lístků v redakci jsme si také všimli toho, že na hlasovacím lístku KSČM je na sedmém místě Jiří Svoboda, člen zastupitelstva Středočeského kraje a zastupitel Příbrami, který v srpnu ve věku 64 let zemřel.

Podle vyjádření ze Středočeského kraje zákon o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů úmrtí kandidáta neupravuje.

„Není tedy ani upraven postup, kterým by bylo možné kandidáta, který zemřel po registraci kandidátní listiny, z této kandidátní listiny stáhnout. Pro krajský úřad nevyplývá ze zákona žádné oprávnění k vyzvání zmocněnce, aby odvolal kandidáta v případě jeho úmrtí, ani povinnost informovat voliče o této skutečnosti ve volebních místnostech. Stejně tak volební zákon neukládá zmocněnci povinnost, jak postupovat v případě smrti kandidáta před konáním voleb," vysvětlila zákon Helena Frintová, mluvčí kraje.

Český statistický úřad v těchto případech vychází ve svém zpracování z volebního zákona, tedy že neplatným kandidátem je pouze ten, kdo se vzdal kandidatury nebo byl odvolán. V případě zemřelého kandidáta pro zpracování dat platí, že pokud kandidát zemřel a není odvolán zmocněncem strany, jde o platného kandidáta a jsou mu i přiřazeny přednostní hlasy (pokud je obdržel). V případě, že takový kandidát bude zvolen, jeho mandát zanikne a nastoupí na jeho místo podle zákona náhradník.