„Pokud stát neprodleně domácí zdravotní péči finančně nepodpoří, bude si muset připravit několik tisíc lůžek pro ležící a umírající pacienty, kteří jsou nyní ošetřování sestrami domácí zdravotní péče, protože tato forma zdravotní péče z důvodu finančního krachu skončí,“ uvedl ředitel Charity Lukáš Curylo.

Vedle toho trápí obor nedostatek sester, a to dlouhodobě. Ten se v některých organizacích týká také sester pro domácí péči. Z organizace poskytující domácí péči ale ve velkém neodcházejí. Jinde si ale na tento problém stěžovat nemůžou.

Situace v Kolíně je jiná v tom ohledu, že tento typ péče poskytují jiné subjekty. Farní charita Kolín domácí zdravotní péči neprovozuje. „Jsou na to potřeba smlouvy se zdravotními pojišťovnami, ale ty mají pro náš okres plné kvóty,“ zdůvodnila ředitelka Lucie Růžková Rybárová. „Kdysi jsme uvažovali o pečovatelské službě ve vesnicích v okolí Kolína, ale bylo to na rozjezd tak finančně náročné, že jsme to odložili na neurčito,“ dodala.

Nedostatek sester řeší společnost ProMedicus, která poskytuje domácí zdravotní péči v několika regionech včetně Kolínska. Pro oblast Kolínska by společnost potřebovala minimálně tři zdravotní sestry, které v tuto chvíli chybí: nemohou tak vyhovět všem pacientům, kteří se hlásí. Sestry pracují jak na hlavní pracovní poměr, tak i na dohodu. „Ty nám vykrývají především víkendy vedle svého hlavního pracovního poměru,“ řekla Zdenka Volková, vedoucí koordinátorka pro Středočeský kraj a kraj Vysočina společnosti.

Sestry, které docházejí v rámci domácí péče za pacienty, ji poskytují ve spolupráci s praktickým lékařem. Chodí kontrolovat jejich celkový zdravotní stav a fyziologické funkce. „To je krevní tlak, puls, dech a další tělesné parametry a orientačně je zhodnotíme, případné změny ihned konzultujeme s praktickým lékařem,“ popsala.

Člověka s nově diagnostikovaným diabetem učí aplikovat inzulin, pomáhají podávat injekční léky na ředění krve, případně mu je dávají, pokud se to nemůže naučit sám, nebo jeho rodina. „ Asi největší objem péčí tvoří převazy chronických ran. Dále zajišťujeme odběry krve, aplikujeme injekce, infuze, zajišťujeme výměnu permanentních katetrů a provádíme ošetřovatelskou rehabilitaci pacientů například po mozkové příhodě,“ řekla, čím vším se sestry zabývají.

Domácí péči poskytuje také Oblastní nemocnice Kolín. Tam ale problém s nedostatkem personálu není, zájem o práci na tomto oddělení je. „Stav máme plný. Sestry pro tento obor musí mít zkušenosti, protože jsou v terénu odkázány na svůj úsudek,“ řekla Pavlína Havlíková, vrchní sestra domácí péče Oblastní nemocnice Kolín.

Jakub Kroulík předváděl poprvé v kolínském společenském domě, co dokáže hypnóza.
Jakub Kroulík předváděl poprvé ve společenském domě, co dokáže hypnóza
Lípa. Ilustrační foto.
Sto let republiky: lípy srdčité jsou už od jara akční zboží