Taky jste byli mezi těmi, kteří hlasovali pro krásnou kolínskou taekwondistku Jitku Poláčkovou v anketě miss sympatie na Noci mistrů v Praze? Tak vězte, že i váš hlas pomohl k tomu, že patnáctiletá kolínská bojovnice se stala vítězkou.

Ze všech dívek, které se bojovému umění v České republice věnují, se stala tou nejsympatičtější právě ona.

Jitka Poláčková
Datum a místo narození:
20. srpna 1995, Čáslav
Sport: taekwondo WTF
Úspěchy 2010: Cobra Cup poomsae 1. místo, Cobra Cup kyorugi 1. místo, Hansoo Cup poomsae 1. místo, Hirundo Cup kyorugi 1. místo, Czech Open Praha kyorugi 1. místo.
Záliby: taekwondo a pes
Nejoblíbenější jídlo: svíčková na smetaně a houskový knedlík.

Jitko, jak jste vůbec dostala do takové soutěže? Je to trochu něco jiného než sport samotný.
Já vlastně ani nevím. Myslím, že mě nominoval můj mistr Lee Youn Jae. Z našeho klubu TAEHAN jsem byla letos nominována jen já. Moje nominace byla postoupena Českému svazu taekwondo WTF, byla jsem vybrána do užšího výběru s dívkami z ostatních bojových umění. Byla jsem překvapená, když jsem zjistila, že jsem mezi osmi dívkami, které zůstaly v soutěži až do konce. A jestli je to něco jiného než sport? No, to rozhodně je, ale já jsem do toho šla, protože si myslím, že něco tak smysluplného, jako je trénování bojového umění taekwondo WTF, je potřeba propagovat všemi možnými způsoby. Doufám, že i díky mému vítězství se o něm dozví co nejvíce lidí.

Co jste musela v této soutěži podstoupit? Čekaly vás podobné disciplíny, jako když se volí královny krásy?
Vlastně nic moc. Já jsem se účastnila jen soutěže Miss sympatie v rámci Noci mistrů. To znamená, že všichni nadšenci pro bojová umění, kteří zabrousili na webové stránky Noci mistrů, mohli hlasovat pro tu nejsympatičtější z nás. Byla to zcela anonymní anketa, při které se volilo pouze podle fotky. Myslím ale, že naše schopnosti a výsledky ze soutěží a turnajů v bojových umění rozhodovaly o výběru osmi finalistek.

Co jste říkala tomu, že soutěžíte v takovémto odvětví, když se jinak coby holky spolu předháníte ne
v kráse či sympatii, ale v boji?
Jak jsem již řekla, soutěže jsem se účastnila čistě s tím cílem, abych zviditelnila to, co mám ráda a co si myslím, že by mohla mít ráda spousta dalších lidí, jen kdyby o možnosti trénovat bojová umění se skutečným mistrem věděli. A navíc, ostatní děvčata se věnují jiným bojovým uměním, takže v této anketě jsme si konkurovali opravdu jen a jen vizáží.

Na předání hlavní ceny jste byli v Praze. Jaká to byla akce, co všechno jste vyhrála?
Byly tam k vidění ukázky snad všech možných bojových umění, které je možno u nás trénovat včetně taekwondo WTF, kterému se věnuji já. Během večera byl vyhlášen Král a Královna noci mistrů a také moje anketa Miss sympatie. Ptáte se, co jsem vyhrála? Bylo toho hodně. Kromě krásné korunky, květiny, skleněné trofeje a dárkového koše také bezplatné užívání automobilu. Což je opravdu milé, ale budu potřebovat řidiče, protože mi je teprve patnáct let.

Co vás čeká v nejbližší době? Myslím tím ve vašem sportovním odvětví.
Plán na příští rok ještě není úplně hotový. Kromě toho, že se chystám na zkoušky na 1. kup (červenočerný pásek), taky se v rámci reprezentace budu věnovat více trénování technických sestav a doufám, že se mi podaří i úspěšně reprezentovat naši republiku. Ale na co se těším nejvíc, je soustředění
v Korei. Mistr mě s několika dalšími reprezentanty vezme na intenzivní soustředění do Soulu. Jsem zvědavá na zemi, odkud pochází taekwondo a moc se těším, až poznám, jak trénují Korejci.

Jak se těšíte na Vánoce. Už jsou za dveřmi. Stihla jste už nakoupit dárky?
Na Vánoce a všechno s nimi spojené se už moc těším, mám slíbeného pejska. Doufám teda, že moc nepřiberu, abych se nedostala do jiné váhové kategorie (smích). Pro své přátele a rodinu nakupuji dárky moc ráda, vždycky mě těší vidět, že má někdo radost. Moc dárků ale ještě nakoupeno nemám, ale do Vánoc to jistě všechno pořídit stihnu. Všem přeji za sebe i celé kolínské TAEHAN taekwondo krásné svátky!

Tereza Hölzlová