Poslední slovo v tom, zda radnice nabídku odmítne, bude mít zastupitelstvo, které se sejde v pondělí. Už nyní ale návrh projednali městští radní a ti zastupitelům doporučují koupi neschválit.

„Vnitřně cítím, že je to škoda, využití pro dům bychom jistě našli, ale 30 milionů na něj opravdu nemáme, aniž bychom z rozpočtu škrtali spoustu investic,“ říká starosta Vít Rakušan.

„Kdybychom byli město, které má statisíce na účtě, bylo by pěkné mít nemovitost, která těsně sousedí s radnicí. Ale není tomu tak. Navíc, i kdybychom to chtěli koupit, stejně bychom si museli jako město sami udělat znalecký posudek, nemůžeme vycházet z toho, že nám někdo něco nabídne a my to za uvedenou cenu koupíme. A znalecký posudek by jistě vyšel nižší než 30 milionů,“ podotkl starosta další okolnosti komplikující případnou koupi.

Ilustrační foto
Spalovna v zóně nebude, město odmítlo prodat pozemky

Připomněl také, že město by nemělo ani na další rekonstrukci, ačkoli dům není ve špatném stavu, kompletně se rekonstruoval zhruba před 20 lety. 

„Dům U Tří mouřenínů je krásný, nejen historické sklepení, kde je restaurace, ale i nahoře, co jsou kanceláře. Byl jsem tam párkrát a určitě by to byly krásné prostory třeba na nějaké výstavy, zkrátka aby se tam podívala veřejnost. Udělat tam zase kanceláře radnice, to by se tam zase nikdo moc nepodíval,“ nechal se slyšet Kolíňák Marek Svoboda. „A jestli to teda město nekoupí, tak doufám, že to koupí někdo, kdo se o to bude starat a nenechá dům zchátrat,“ dodal.

Starosta Rakušan připomněl, že město má řadu svých nemovitostí, které potřebuje opravit a zvelebit. „Stále ještě žádáme o dotaci na Kmochův dům. Zatím nemáme zprávu o výsledku. Podle něj se pak rozhodneme - kdybychom dotaci nedostali, jak se postaráme o základní zajišťovací práce z vlastního rozpočtu. Pokud dotaci dostaneme, mohla by to být kompletní rekonstrukce budovy, která je dnes ostudou,“ uvedl starosta. „Trochu jsme doufali, že se oprava povede do jubilejního 55. ročníku Kmochova Kolína, což se evidentně nepovede, takže jestli to bude do 56. ročníku, zaplaťpánbůh za to,“ dodal Vít Rakušan.

Ilustrační foto.
Blíží se maturity. Jenže kam po nich?