Tomáš Růžička, kolínský místostarosta, navýšení o pět set korun zdůvodnil například povinným zvýšením platů pracovníků. „Město je stále největším donátorem, na provoz dává 70 procent nákladů," podotkl.

Kolínský starosta Vít Rakušan řekl, že Kolín ani s takovým navýšením nepatří mezi města s nejdražšími jeslemi. „Je třeba si uvědomit, že lidé, kteří do jeslí děti dávají, chodí do práce, mají výdělek. Nejsou tím pádem odkázáni na peníze, které berou matky na mateřské," vysvětlil starosta.

Podle svých slov nechce jít asociální cestou, ale navýšení poplatků je jediným způsobem, jak udržet jesle v kvalitě, jaké jsou a ještě je dále rozvíjet.

Proč tomu tak je? „Náklady jsou velké, protože se jedná o zdravotnické zařízení, takže tomu musí odpovídat i kvalifikace personálu. Kromě toho je dlouhý pořadník čekatelů. Potřebujeme rozšířit kapacitu zařízení," dodal Vít Rakušan.

Tomáš Růžička srovnal ceny kolínských jeslí s některými pražskými. „Například na Praze 2 dáte měsíčně 2,5 tisíce korun, pokud tam máte trvalý pobyt, jinak 6,5 tisíce korun. Kolín tím pádem zůstává mezi levnějšími zařízeními tohoto typu," řekl. Jak jsme zjistili, městské jesle nejsou ani v Kutné Hoře a Nymburce. Soukromá zařízení tohoto typu si účtují vyšší částky.