Vedení Kolína advokátovi dlouhodobě neplatilo za faktury, protože je nepovažovalo za oprávněné. „Bývalá rada na konci svého volebního období odsouhlasila dodatek, který zjednodušeně advokáta Zvolského opravňoval na městu žádat i peníze za exekuci, která nebyla reálně vymožena," vysvětlil Vít Rakušan.

Případná prohra u rozhodčího soudu by znamenala velkou finanční zátěž pro město. „Suma, kterou bychom museli zaplatit, by přesahovala tři miliony, protože bychom museli hradit náklady na právní zastoupení advokáta Zvolského," vysvětlil Rakušan. „Pro Kolín to tak dopadlo dobře, proti verdiktu rozhodčího soudu nelze podat jednoduché odvolání, takže je v současné době pravomocným rozsudkem," podotkl starosta.

Za zajímavý výsledek soudu označil Vít Rakušan to, že některé faktury z roku 2011 advokát stornoval a vzal zpět. „U rozhodčího soudu je ještě jeden spor, který je věcně podobný, má stejný základ. Nemůžeme předjímat výsledek ani časovost rozhodnutí, ale cítím, že pozice města je silná," řekl Rakušan k dalšímu případu, který rozhodčí soud ve věci kolínské radnice a advokáta Zvolského řeší.

Co se týká samotného dodatku, který bývalá rada města uzavřela těsně před koncem volebního období, město podalo trestní oznámení na věcnou podstatu. „Podle našich informací se případem zbývá policie a státní zastupitelství. O kauze mi více jako zástupci města, a tedy účastníkovi sporu, nepřísluší více informovat," řekl pouze.

Na dotaz, zda bylo trestní oznámení podáno na konkrétní osoby, odpověděl neurčitě. „Na nikoho jsme nepoukazovali, odsouhlasila ho minulá rada města Kolína, podepsali jej jeho minulí zástupci," odpověděl.

Před zahájením soudu nabízel advokát Jaroslav Zvolský možnost mimosoudního vyrovnání s městem, které se probíralo na zastupitelstvu. Kolínští zastupitelé ale jednomyslně hlasovali proti tomu přistoupit na návrh. Starosta Vít Rakušan tehdy varoval, že pokud existuje možnost uspět u soudu a neplatit tak nic, by přistoupení na návrh znamenalo nechovat se jako řádný hospodář.