Technickému vzdělávání se dlouhodobě věnuje 6. základní škola, která dokonce otevřela TechCentrum, jež je přístupné i pro žáky ostatních škol a je velmi hojně využívané.

Nyní město získalo dotaci na nový pavilon mezi Základní školou Masarykova a Bezručova. „Vedle tělocvičny Bezručova by měla vzniknout stavba, která bude obsahovat učebny společné pro 1. a 7. základní školu, každá by z dvoupatrového pavilonu měla mít jedno poschodí,“ popsal místostarosta Michael Kašpar. Nebudou chybět kabinety, bezbariérové WC, budou se budovat samozřejmě schodiště a vstupy z obou škol.

Ilustrační foto.
Míchání Kolín tvrdé vody nezbaví, plány jsou jiné

Odhad ceny výstavby je 21 milionů korun. Když se ale nasčítá dotace z Evropské unie a od státu, může to dát dohromady až 95 procent. „Takže město vyjde nový pavilon zhruba na milion,“ konstatoval místostarosta. V novém pavilonu bude právě rozšíření odborných učeben pro přírodovědné a polytechnické vzdělávání. Tedy dílny. „Nyní se připravuje projektová dokumentace, během léta by se mohlo vyhlásit výběrové řízení,“ odhadl místostarosta. „Školám zkrátka chybí místnosti, mají kmenové třídy, ale chybí odborné učebny. Doteď školní děti chodí na dílny do krytu,“ shrnul.

Ze stejné výzvy město získalo peníze i na nástavbu Základní školy Mnichovická. Náklady dosáhnou zhruba 17,2 milionu, 15,5 milionu pokryje dotace. Základní škola má už dnes přístavbu a právě na ní se vybuduje nástavba. Budova a vlastně celá uliční fronta se tak dobře výškově scelí, ale to samozřejmě není hlavním záměrem. Město nástavbu buduje pro to, aby v ní našly místo tři odborné učebny a školní poradenské pracoviště. Nástavbou se také vyřeší bezbariérovost budovy, a to vybudováním výtahu a bezbariérové toalety.

„Na nástavbu budovy se moc těšíme, máme naplněnou kapacitu školy, chybí nám odborné učebny,“ říká ředitelka Základní školy Mnichovická Iva Lokajová. „V nástavbě budeme mít jazykovou učebnu s moderní technikou včetně poslechu do sluchátek, bude tam učebna pro řemeslné a technické vzdělávání vybavená stavebnicí pro mladší děti i ponky s potřebným nářadím pro starší žáky. Nástavba pojme i učebnu na přírodovědné vzdělávání, žáci tam budou mít i základy fotografování,“ pochvaluje si ředitelka.

Další škola, která by se měla dočkat úprav, je ZŠ Kmochova. Zde se plánuje půdní vestavba, ale toho času město ještě čeká na výsledek žádosti o dotaci.

Záběry z fotopastí objevily vlka pohybujícího se u Milovic.
U Milovic se nečekaně objevil vlk!
Ilustrační foto
Zachraňte Veltrubský luh, volají lidé. Před obchvatem Kolína