Pokud vše vyjde, bude to součást aktualizovaného územního plánu. „Ten by se týkal historického centra města, kde by byly zaktualizovány požadavky např. na využití nových budov v centru města, kolik procent bude vyčleněno na kanceláře, kolik na byty a podobně," řekl místostarosta Michael Kašpar.

Vedle toho by existovaly pravidla, jak by budovy měly a neměly vypadat, jak by měly být vysoké a podobně.

Vše závisí na tom, zda se na tento regulativ podaří získat dotace. „Vymezí se tak ochranná zóna městské památkové rezervace vůči nevhodné nové výstavbě," uvedl Michael Kašpar.

Co se týká městského architekta, město v současné době vybírá nového. Podle starosty Víta Rakušana se výběrová komise seznámila s podklady od uchazečů po prvním přezkoumání nabídek. „Nikdo z formálních důvodů nemusí být vyřazen," řekl ke 12 uchazečům o funkci městského architekta.

K ústnímu pohovoru v září se dostane podle všeho nejspíše zhruba polovina uchazečů, podotkl starosta. „Tam uvidíme, zda nás někdo přesvědčí natolik, aby bylo jasno, nebo bude třeba ještě jedno kolo, úplné finále nejužšího výběru," podotkl.

V tomto kole by uchazeči dostali konkrétní projekt na určité místo v Kolíně a bylo by na nich, aby jej nějakým zajímavým způsobem zpracovali.