Co by měla veřejnost o vašem spolku vědět?
Měšťanský spolek je ve Spolkové radě akreditovaný od počátku roku 2008. Byl přijat pod pořadovým číslem 40. Jeho aktivity souvisejí s vlastnictvím budov v katastrálních územích Města Kolín. Právě tyto nemovitosti tvoří vizuální podstatu města. Naše webové stránky jsou na www.spolek.majestat.cz Základním posláním spolku je podpora vlastnických aktivit.

Kdo vlastně ve spolku působí?
Vlastnit budovu, zvláště činžovní, přináší specifickou problematiku, která nutí jejich majitele správu nemovitostí vzájemně konzultovat. Daně, údržba, výběr nájemného, spoluvlastnické nebo sousedské vztahy, to všechno vyžaduje plno práce kolem. Majitelům se zde naskýtá možnost vše vzájemně prokonzultovat a vzájemně se poučit. Důležité jsou pro náš spolek informace. Například v Kolínském deníku nebo na internetu jich pro nás bývá patřičně. V minulosti měli měšťané, jako vlastníci měšťanským domů významné občanská privilegia.

Jaká je struktura spolku?
Činnost spolku řídí měšťanský výbor. Jeho předsedou je Jiří Švec a místopředsedkyní Jana Zahajská. Členové výboru jsou z jednotlivých městských částí. Měšťanský spolek má také svého čestného předsedu, jímž je Václav Škramovský. Měšťanský výbor za mimořádné počiny uděluje významným činitelům vitrinovaný kachel městského znaku. Letos ho už obdržely tři osobnosti, naposledy při investorském obřadu ředitel stavební školy Jindřich Synek.

Co vidíte jako nejdůležitější na vaší činnosti?
Obecně závazné předpisy se stále mění a Měšťanský spolek umožňuje se v tom
lépe orientovat. Postavit nebo si koupit dům vyžaduje velké úsilí a není dobře, když z této aktivity chce někdo nadmíru těžit. Proto nás mrzí, když vedení města před rokem celkem bezostyšně zdvojnásobilo daň z nemovitostí. Co to přineslo vlastníkům budov a občanům? Nic dobrého, pouze výrazné zdražení nákladů na bydlení. Můžeme se oprávněně ptát, kam přišly vybrané finanční prostředky? Ve městě to není vidět a že by občané jásali? Ne, není tomu tak. Ptáte-li se na řešení, tak reálné je jediné – vyměnit zastupitele, kteří to na občany ušili. Také je potřeba v dnešní počítačové době sjednotit značení městských částí. Některé jsou označené jménem, jiné číslicí, a to ještě římskou. Jiná města už dávno přešla na přehledné číslování arabskými číslicemi. Někomu se to může zdát prkotina, ale značně to zdržuje a znepřehledňuje. Život majitelů budov v Kolíně ale ztěžuje především zkostnatělá a možná i neschopná radniční administrativa, zejména ta volená.

Co spolek organizuje?
Ve spolupráci s režisérkou Helenou Třeštíkovou zaštiťujeme časoměrný snímek Kolínské etudy. Jeho natáčení je dlouhodobé, ale pro Kolín to bude unikátní film. Zajímavostí je, že zde se nic nehraje. Filmové sekvence vznikají tak, jak je přináší život ve městě. Zárukou jsou pro nás především zkušení kameramani Petr Hejcman a Luboš Čepek. Při významné události vážící se k některé budově v Kolíně organizujeme oslavný rituál měšťanského klíče. Mezi tyto události patří např. kolaudace, zahájení rekonstrukce nebo veřejné uznání budovy.

Kde se dále jinak Měšťanský spolek angažuje?
Pro organizační výbor Stavby roku jmenujeme členy výroční poroty z řad široké veřejnosti, aby v porotě doplnili řady odborné veřejnosti. Letos se na hlasování velké poroty ve východním křídle zámeckého paláce dostavilo přesně 30 porotců. Do poroty se snažíme jmenovat významné spolkové činovníky a představitele občanské společnosti. Pořád je z čeho vybírat.

Jaké si kladete cíle Vy osobně?
Prověřit podivné prodeje městského majetku, které nyní negativně ovlivňují hospodaření i na soukromých nemovitostech. Například prodej „vypiplaného" Městského tepelného hospodářství, kterého se město zbavilo za podivných okolností bez možnosti kontroly. Argumentace o tom, že jedině soukromý vlastník zajistí „rozkvět" a slušné ceny fatálně neobstojí, srovnáme-li ceny v roce 2007 a 2013. Nový vlastník např. omezil investice do stávajícího zařízení a další věci v neprospěch města a jeho občanů. To samé platí i o prodeji TSMK, kde jsou jisté náznaky, že prodej od samého začátku provázely podivně temné okolnosti jako při prodeji MTH.

Slovo spolkového předsedy
Spolkový předseda Aleš Zahajský k činnosti spolku říká: Měšťanský spolek má nyní v občanské společnosti nezastupitelné místo. Zdeněk Kučera patří mezi nejzkušenější spolkové činovníky vůbec a jeho aktivity jsou mezi spolkovými činovníky velmi uznávané.