Značná část Kolínska vyváží směsný odpad na skládku do Radimi, kam míří odpad také z Poděbradska a Nymburka. Skládku provozuje sama obec. „Kapacita skládky je ještě na sedm let,“ předeslal místostarosta Karel Mrázek.

Povolení k případnému dalšímu rozšíření obec nemá. „Uvidíme, jak to bude s legislativou, jestli poté úřady ještě něco uvolní, ale aktuálně tato možnost není,“ potvrdil místostarosta s tím, že na radimskou skládku se ročně ukládá zhruba 60 tisíc tun odpadu, přivážejí ho obce i soukromníci.

Ačkoli na železniční trati z Velimi do Poříčan leží i Pečky, tato stanice se aktuálně v rámci velké rekonstrukce opravovat nebude. Plánuje se jako samostatná akce.
Začíná oprava železnice Velim - Poříčany za 3,8 miliardy korun

K městům, které skládku v Radimi využívají, patří například Český Brod. „Směsný a objemný odpad vozíme stále do Radimi a spolupráce bude probíhat nadále,“ uvedl ředitel českobrodských technických služeb Miroslav Kruliš. Podle jeho slov bylo za loňský rok v Českém Brodě svezeno 1077 tun směsného odpadu, 106 tun objemného odpadu, u podnikatelů to bylo 260 tun za rok.

„Do budoucna chceme vytvořit spolek obcí a měst, na kterém se už pracuje a má přípravný název Spolek Polabí. Koordinuje to Středočeský kraj a figurují tam namátkově Český Brod, Radim, Nymburk, Čelákovice atd.,“ řekl ředitel Kruliš s tím, že další pracovní schůzka k založení spolku se po koronavirové pauze uskuteční 19. června. Nově vzniklý svazek obcí bude nadále spolupracovat s obcí Radim, kde se počítá v rámci spolku Polabí s překladištěm směsného odpadu.

Kolínská radnice, ilustrační foto
Padá až třicet investic. Ze sdílených daní škrtli 47 milionů

„Určitě nadále jdeme cestou maximálního třídění odpadu, plníme veškeré věci ohledně třídění odpadu a vytváříme lidem podmínky pro třídění,“ zdůraznil Miroslav Kruliš. V poslední době se technickým službám například podařilo získat dvě dotace na pořízení nádob na plast a papír do domácností. „Již druhou dotaci plníme a nádoby vydáváme,“ dodal ředitel.

Z vlastního okresního Kolína putuje směsný komunální odpad na skládku společnosti AVE v Čáslavi. Její celková kapacita je sedm milionů krychlových metrů odpadu. „Aktuálně je kapacita skládky do roku 2033,“ uvedla mluvčí skupiny firem AVE CZ Pavla Ivácková.