Toto neobvyklé odpoledne letos zastoupí Kolínské alíkoviny, abyste si, jak říká Alice Kubíčková, si jeden rok od psího klání odpočali a Alíkov vám nezevšedněl.

„Proto spojili své síly medvědi a Alíci a uvaří pro vás něco jiného a věřím, že dobrého. Rozhodně použijeme zajímavé ingredience a dobré koření a uděláme všecičko pro to, aby vám chutnalo," předesílá.
S přípravou této hostiny věrně a tradičně pomáhají skalní DDM Kolín, jmenovitě Petra Pokorná a její skvělé mažoretky, Město Kolín, Vojtěch Klouček a další kuchtíci jsou v jednání.

Spánek i odpočinek jsou nejsladší na světě, to je známé pohádkové moudro, mají sílu a léčí. Nejlépe to vědí zvířátka, která přírodu neošidí a mnohem moudřeji jí naslouchají. „V našem případě nám s propagací pomáhají Alíci z útulku a medvědi, kteří se potkali u Kolína. To oni nám připomenou moudré zákony přírody, které my, vzpřímení a rozumní savci, téměř míjíme," říká Alice Kubíčková.

Ku spánku patří měkce vystlaný pelíšek, peřinky (nejlépe ty voňavé modrobíle pruhované babiččiny duchny), malý polštářek „mazel" (nejlépe nabouchaný vonným kvítím nebo léčivým bejlím), pyžamko, noční košilka, čepinka se střapcem, ochranný prvek na knírek a licousy, síťka na háro, pohádka na dobrou noc, pohlazení, Večerníček, Hajaja . . . a hlavně . . . plyšový medvídek (či jiné měkoučké zvířátko), který nás během spánku ochrání od zlých snů, vyslechne naše bolístky a bezelstně se k nám přitulí.

V neděli 15. září v pravé poledne vychází od kašny na Karlově náměstí pyžamkový průvod všech, kteří chtějí oslavit spánek a odpočinek. „Procházka před spaním je přece to nejlepší. Nejenže byste měli být v pyžamku či noční košilce, ale měli byste v průvodu vyvenčit svého medvídka, který je jedním ze zásadních symbolů této oslavy. Vítáni jsou v průvodu samozřejmě pejsci – nejlépe také v pyžamu (tak, aby nebyli úborem omezováni – v rámci ochrany zvířátek je nutné myslet na jejich pohodlí). Průvod bude tradičně pokolínsku doprovázet malá dechovka a mažoretky, jejichž kostým je překvapením . . . Tušíte?" směje se Alice Kubíčková.

Od kašny po krátkém zahájení vyrazí průvod směrem do Pražské ulice, kolem ZUŠ, přes lávku do lesoparku Borky k památníku medvědů, co potkali se u Kolína a kteří jsou patrony této oslavy. Zde bude připraven bohatý a veselý program.

„Na toto netradiční odpoledne pro vás chystáme hudební program, soutěžní disciplíny pro děti, spoustu stánků – například stánek s medem a medovinou, bylinami a kořením, maďarskými specialitami, jelikož tělo se musí před zimním spánkem patřičně nafutrovat, aby zimu přetrpělo. Dále stánky s prodejem keramiky, cetlí, cingrlátek a tretek pro potěchu – tělo může být v hajanech vyzdobené. Místo konání (prostor u památníku medvědů od Kolína) chceme patřičně přirychtovat, aby bylo na první pohled jasné, co je hlavním tématem našeho odpoledne – nechte se překvapit. . . . a navíc . . . možná přijde i kouzelník – ve spánku můžete být i okouzleni," říkají pořadatelé.

Kdo se bude chtít zúčastnit polštářové bitvy, nechť se ozbrojí svým vlastním „bojovým polštářkem" plněným měkkou a bezpečnou náplní.

Účast na akci tradičně přislíbil Zdeněk Srstka.

Ti, kteří nechtějí exhibovat v průvodu nebo přijedou oslavit spánek a odpočinek z daleka přímo na místo činu, se mohou k oslavě připojit přímo v ohnisku v parku v Borkách, v kaštanové aleji, v místě, kde se křižují ulice Okružní a Křičkova kolem 13 hodin. Pro účastníky průvodu v pyžamkách a nočních košilkách se chystá malý dárek, který jim bude připomínat jejich smysl pro recesi a humor a v první řadě tak potřebný spánek a odpočinek.

Vstupné na oslavu spánku a odpočinku bude dobrovolné a výtěžek poslouží k doladění uhrazení nákladů na výrobu oslavy a samozřejmě hlavně Alíkům na přilepšenou.

„Tímto vás, milí Kolíňáci, pokorně prosíme, přijďte do průvodu, ať je legrace. Máme totiž ještě jeden neskromný plán – chceme stanovit jeden podzimní den, který by byl minimálně celonárodně vnímán jako Den spánku a odpočinku. A proč ne právě v Kolíně, kde vedle sebe bydlí ve svornosti pejsci z Alíkova a medvědi, co se tady potkali . . . a tihle přece spánku nějak rozumí," zve Alice Kubíčková.