Nejinak tomu bylo i u voleb do zastupitelstev měst a obcí. Od jejich počátku, tedy od roku 1989, se řady budoucích zastupitelů příliš nehrnuly a tak se stalo téměř pravidlem, že se na kandidátní listině objevovalo pouze tolik osob, kolik jich bylo třeba k jeho sestavení. Nyní je všemu jinak.

Protože je změna je cítit všude, dokonce právě i v přístupu k volbách do zastupitelstev, čekají na malé obce v širokém okolí možná změny nevídané. Například v obci Malotice, kde kandiduje neuvěřitelných 16 lidí. Tamní starosta František Stárek (58) vzpomíná, že za 21 let ve funkci nezažil tak veliký zájem. Tímto si ho vysvětluje: „Lidé chtějí prostě změnu.“ A nebo je to jednoduše tím, že místním není lhostejné místo, kde chtějí žít?

A tak se nejspíš mají původní zastupitelé na co těšit, mládí se nedalo zahanbit a v kategorii od 20 - 35 kandidují hned čtyři zájemci a post nových zastupitelů. Ani další menší obce nenechaly nic náhodě. Například v Barchovicích a Ždánicích kandiduje shodně jedenáct lidí.

Víkendové volby nám přinesou rozhodnutí, na které už všichni netrpělivě čekají. Vytlačí mladí zájemci starší a zkušenější zastupitele z jejich postů? Nebo bude mládí kooperovat se zkušenostmi těch starších? Výsledek je ve hvězdách, přesto neuvěřitelný zájem místních o politiku jejich obce dokazuje, jak velkou mají nyní snahu zapojit se.

Tereza Jirkovská