Cílem jsou holubi v rámci každoroční deratizace. Důležité jsou ale informace od občanů.

„Situaci na městských budovách máme zmapovanou. Potřebujeme znát ohniska výskytu v ostatních částech města," řekl Tomáš Růžička, kolínský místostarosta. Obyvatelé tak základny holubů mohou hlásit na bytovém odboru, řekl Tomáš Růžička.

V Kolíně se však holubi střílet nebudou jako v Českém Brodě, místo toho se budou holubi chytat do klecí, které se pak odvezou. Opeřenci svoji smrt naleznou v plynové komoře. „Holubi budou hubeni plynem podle zákonných postupů. To je ale odborná záležitost firmy, která má veškeré certifikáty," okomentoval situaci místostarosta Růžička.

Kolín však není prvním městem, které se do deratizace pouští. Sousední Český Brod holuby střílel, proti čemuž se strhla lavina většinou anonymního odporu, jak potvrdil starosta Jakub Nekolný. „Takové řešení ale bylo levnější a účinné," okomentoval rozhodnutí vedení města. Podle jeho slov není možné opatřit všechny budovy zábranami proti holubům, nehledě na to, jak by to bylo finančně nákladné.

Po likvidaci holubů volali prý i samotní obyvatelé Kolína. Starosta Vít Rakušan zmínil, že mu přišly dopisy, ve kterých se občané ptají, proč se s deratizací nezačalo dříve. „Dokonce jsem dostal dopis, proč holuby nestřílíme, když se v Českém Brodě k tomu postavili chlapácky," citoval z dopisu.

Utratit holuby není z hlediska zákona jen tak. Jak nám řekla Jiřina Sedláková, vedoucí oddělení péče o pohodu zvířat Krajské veterinární správy, utrácet zvířata může jen veterinární lékař, nebo tak může činit někdo jiný pod jeho dohledem. „Odchyt i utrácení je v takovém případě v pořádku," řekla.

To platí i pro odbornou firmu. Ta žádá o povolení odchytu, veterinární správa však do podmínek udělení povolení dává klauzuli, že sdělí, kdo zvířata utrácel, kolik jich bylo utraceno a jak naložili s kadavery, tedy mrtvými těly.

Starosta Vít Rakušan zmínil historku, jak si pamatuje odstřelování holubů jako dítě. „Pamatuji, jak myslivci po holubech stříleli, maminky nám zakrývaly oči a říkaly, abychom se nedívali," vyprávěl. Místostarosta Tomáš Růžička se podělil o příběh, jak při takovém střílení vedle něj dopadla sprcha broků po jedné palebné salvě.