Možná ho znáte zabývá se hlukovou problematikou. A je jedno, jestli se jedná o mechanický hluk z letadel, automobilů nebo jenom výsledek špatných sousedských vztahů.

Nyní ale připravuje kampaň Klidná neděle. Co to znamená? Ve zkratce to, že si všichni chtějí užít klidnou neděli bez zbytečného hluku. Nejedná se o ojedinělé přání třeba ve Velkém Oseku vedení obce zvažuje podobné opatření. „Líbí se mi myšlenka, že když sousedovi přijede v sobotu navečer návštěva, tak přestanu dělat hlučné práce. V neděli je to samozřejmostí vždyť mu chci připravit dobré podmínky k žití, a to samé chci od něj," říká Josef Novák.

Podle něj je hluk rostoucí problém. „Hluku bude víc. Sám podnikám, takže jsem pro firmu navyšoval vozový park. Dvě, tři auta pro rodinu se pomalu stávají standardem. Nedivme se, že je hluku více," vysvětluje.

Problémová je tedy nejvíce doprava. „Pokud nemáme dálnice, které by vyhovovaly nákladní dopravě, je nasnadě, že auta směřují do měst a obcí. A potom se starostům na stole kupí stížnosti od občanů," popisuje Josef Novák, jak vše celé začíná.

Částečným řešením by byla například klidná neděle. Nikdo by nesekal trávu, zmírnila by se doprava, lidé by mohli takového dnu využít k odpočinku. „Chci sousedovi vyjít vstříc, aby si odpočinul. Mám na posekání zahrady šest dní. Když to nezvládnu, tak sedmý den to klidně počká. V republice již některé obce takovou vyhlášku mají, jako například Panenské Břežany a velice si ji pochvalují," řekl.

Klidná neděle zní jako zajímavá myšlenka. Myslíte si, že má ale u lidí šanci na úspěch? Jsou schopni se ztišit?

Řekl bych, že v dnešní době naštvanosti začali lidé hodně přemýšlet o tomto problému. Dělal jsem takový malý protihlukový průzkum mezi mladými lidmi, zajímaly mě jejich reakce. Ukázalo se, že by to vítali sami jezdí do zahraničí a tam vidí, že je to úplně normální věc.

Jak to vypadá v zahraničí?

Sousedské vztahy tam fungují úplně jinak, hlavně co se týká úcty k sousedovi. Kamarád jezdí do Bruselu a vyprávěl mi, jak zastavil před domem svého známého. Ten ho poprosil, aby si přeparkoval. Když se zeptal proč, dostal odpověď na tomhle místě parkuje soused, navzájem si hlídáme místa. Podotýkám, že ulice byla poloprázdná a parkovat nebyl problém.

Hovořil jste o tom, že by se v neděli neměl dělat hluk, třeba při sekání zahrady. Člověk ji ale někdy musí posekat, dejme tomu, že to přes týden nestihl. Co má dělat?

Jak jsem řekl, máme na to šest dní. Sedmý je na odpočinek. A když to nestihnu, tak to jeden den počká. Mám velkou zahradu a nikdy v neděli nesekám, k tomu jsem ještě chatař a v okolí nám to funguje, když soused souseda ctí, je to výhra v loterii.

Někdo ale třeba nemusí mít čas.

Na to mám jednoduchou odpověď. Lidé se vymlouvají, že hodně pracují, že nestíhají. Tak jim radím: když tolik pracuješ, pak máš logicky více peněz. Takhle to funguje v západních zemích, kdo neustále pracuje a nemá čas, tak je movitější. Tak si může někoho najmout za padesát až sto korun, aby mu trávu posekal v den, kdy to nebude rušit. Dát padesát až sto korun za posekání nic není. Jednotlivce sekání vychází jednoznačně dráž musíte zaplatit benzín, olej sekačku, servis a podobně. Navíc v západních zemích se tím podporuje nezaměstnanost.

Dosud jsme se bavili o mechanickém hluku. Co ale jiný druh? Představte si, že sousedi mají čtyři děti, každé si pozve pět kamarádů, a skočí do zahradního bazénku. Někomu to může přijít milé, jak si děti hrají. Jiný si trhá vlasy. Co vy na to?

I dětský křik je hluk. Určitě by měl člověk být k dětskému křiku tolerantnější. To ale nemění nic na tom, že by ta dotyčná maminka měla vědět, že neděle je pro souseda odpočinková, a i ten dětský křik narušuje klid. Měla by takhle vychovávat i škola, i když základ je v rodině. Když jsme nastavili výchovu, že na děti nemáme čas a dělají si, co chtějí, pak se nedivme, že se vytratila úcta ke stáří. I zde se máme co učit například od Japonců.

Co tím myslíte?

Vždyť jste se o tom mohli přesvědčit na diskuzi webu Kolínského deníku k té tancovačce na Kmochově ostrově. Někdo tam napsal, že když hudba důchodce ruší, ať si dají do uší vatu. Vidíte tu skupinu lidí, která dokáže napsat takový nesmysl? Navíc je ostuda, kam jsme seniory ubytovali.

Jak byste to ale vyřešil?

Zábava do desíti hodin večer je pro ty mladé prostě málo, také chodím na zábavy. Dejme tomu do půlnoci to můžeme tolerovat. Ale pak je na místě zábavu ztišit tak, aby se lidé mohli částečně bavit, ale už to nikoho neobtěžovalo.

K vašemu nápadu klidné neděle by se připojily určitě i menší obce, Velký Osek něco takového zvažuje. Čím to je?

Protože se hlukové zatížení navyšuje. Sám jsem navyšoval vozový park firmy. Rodiny dnes mají dvě tři auta, pomalu to je standard. Není se čemu divit. Navíc dálnice nezvládají nákladní dopravu, takže ji ženou do menších měst. Starostové najednou začnou řešit stížnosti obyvatel a už ta mašinérie jede. V okolí Kolína máme dvě letiště a o třetím se mluví u Ohař.

Proč jsou letiště takový problém?

Docela zásadní hluk se rozpočítává do 184 dnů. Nad domem v neděli máte 90dB několikrát za den a hygiena vám zprůměruje výsledek na 46dB. Navíc hluk je z podnikání a ne z veřejného zájmu, jak často na letištích toto slovo používají. Navíc hlukové studie, které na letištích mají, neodpovídají skutečnému využívání. Například letadlo vystartuje na Kolínském letišti, druhé vystartuje ve Zbraslavicích a třetí grippen z Čáslavi. Všechny tyto letouny Vám během dne přeletí přes vesnici, ale výsledek bude maximálně 55dB a do toho vám celý víkend bude vedle vás křičet ta dvacítka dětí v bazénku. Proč nenajít společně s letištěm, s maminkou rozumné řešení alespoň pro neděli? A až lidé pochopí neděli, budou chtít i částečně klidnou sobotu. To vám garantuji.

Váš boj s hlukem se táhne už skoro deset let. V čem si myslíte, že je samotná podstata problému?

Jednoznačně v legislativě a v neznalosti hlukové problematiky samotných poslanců zdravotního výboru! Připravovaný hlukový zákon je výsledkem zalobbované skupiny stavbařů a ziskuchtivých podnikatelů neznající hranice. Mají peníze a naši poslanci, jak vidíme, odhlasují napříč politickým spektrem vše. Když ale každému dám otázku, co je důležitější, odpověď bude převážně, že zdraví. To velice souvisí s klidem. Tak proč nezačít s klidnou nedělí.

Jaký máte další cíl v boji s hlukem?

Dnes jsme jako občanské sdružení daleko a vděčím tomu národní hlukové observatoři, kde jsem členem. Velice vzdělaní lidé se spojili a připomínkujeme nový hlukový zákon. Chtěl bych pomoci lidem z Kbílku, Zibohlav, Pašinky, Polep, kteří podepsali petici proti hluku, ale i dalším například z ulice Polepské, Veltrubské a mohu jmenovat další obyvatele z České republiky, kteří se na nás obrací.

Jak to podle vás vypadá na Kolínsku?

Nikdo z radnice nám nevolá a já jsem se již naučil neobtěžovat. Osobně bych rád věděl, kolik připomínek odeslal Městský úřad Kolín nebo obecní úřady z regionu k novému hlukovému zákonu. Politik je osoba slibů a velice jsem výsledkem zklamán. Před posledními komunálními volbami jsem oslovil za sdružení všechny politické i nepolitické strany a výsledkem je nezájem.

Co tím myslíte, nezájem?

Ve volbách slibovala TOP09 občanům, že kolínské letiště nějakým způsobem o víkendu omezí a podpoří protihlukový zákon. Kde je výsledek ? Nový hlukový zákon připravilo ministerstvo zdravotnictví, ale odborná veřejnost tento zákon jednoznačně odmítá.

Jak vidíte budoucnost?

Byl bych hrozný skeptik, pane redaktore, kdybych řekl, že špatně. Každý den je nutné se na někoho usmát. Moje rčení je: „Přeji vám hezký a klidný den."