„Tu ale rozhodně polystyrenem zateplovat nebudeme,“ předeslal starosta Michael Kašpar k historickému domu z poloviny 19. století. Navíc by podle jeho slov tato dotace nebyla příliš zajímavá. A tak se vedení města sešlo se zástupci CzechInvestu a požádalo o zařazení mezi brownfieldy.

Brownfield totiž nemusí být jen starý areál průmyslového závodu, ale i jiná, léta nevyužívaná budova. A na brownfieldy může město získat z dotace až 30 milionů, navíc nejen na okna a zateplení, ale i na vnitřek včetně vybavení.

Jednou z velkých investic Kolína v roce 2020 bude sportovní hala.
Nová sportovní hala: staveniště předáno

Dobrou zprávou je, že CzechInvest vše posoudil a potvrdil, že Kmochův dům podmínky brownfieldu splňuje. Už je zaregistrován v národní databázi brownfieldů pod číslem 5447. „Teď nás čeká ještě posouzení komisí, zda Kmochův dům splňujeme přesně podmínky pro dotace na brownfieldy pro nepodnikatelské účely,“ uvedl starosta.

V domě žil a tvořil František Kmoch od roku 1873 až do své smrti v roce 1912. Město objekt získalo od státu v roce 2014. Po rekonstrukci tam plánuje expozici o Františku Kmochovi, výstavní prostory, místo pro setkávání obyvatel apod. Zatím skladatele Františka Kmocha připomíná jen pamětní deska odhalená v roce 1922.

Lokalita Vinice.
Co bude na Vinici? Zatím je to tajné, ale bude to stát do 1,5 milionu korun