Od začátku dubna, kdy bylo plošně zrušeno vybírání regulačních poplatků za lékařské ošetření dětí a dorostu do osmnácti let, přišli pediatři na Kolínsku o tisíce korun.

Částka z poplatků, které se u dětských lékařů donedávna povinně platily, sloužila přitom podle lékařů především k zajištění chodu ordinace
a k její modernizaci.

„Příjmy z poplatků dělaly částku kolem sto tisíc ročně, o což jsme jejich zrušením přišli. Za vybrané peníze jsem koupil nový počítač do ordinace,“ řekl praktický lékař pro děti a dorost Petr Kopecký a dodal, že získané peníze použil i na zvýšení platu zdravotní sestry.

Pediatři ale stále nemají jisté, že za ušlé zisky dostanou od pojišťoven kompenzaci. „Doufám, že finanční prostředky, které prvního dubna zrušili poslanci, vrátí dětským lékařům zdravotní pojišťovny, jak slíbila ministryně zdravotnictví,“ uvedl kolínský pediatr.

Podle Kopeckého byly poplatky nešťastné, ale pouze kvůli jejich názvu „regulační“, protože v péči o děti skoro nic neregulovaly. Na rozdíl u dospělé populace, kdy poplatky jednoznačně plní svůj účel, péče o děti totiž nebyla téměř zneužívána. „Pro zachování úrovně zdravotní péče, natož její zlepšení je finanční spoluúčast pacienta nezbytná, ale ne pod názvem regulační,“ poznamenal.

Ne všem rodičům také platby u pediatrů vadily. Například Jana Pokorná z Kolína má tříletou dceru a placení poplatků u dětského lékaře ji prý nezatěžovalo. „Myslím si, že to není zase tak velká finanční částka. Hlavně na rýmu, kašel nebo menší teplotu je v lékárně plno volně prodejných léků pro děti, takže se nejdříve snažím dceru vyléčit sama a teprve když léky nezaberou, jdu k lékaři,“ vysvětlila oslovená maminka.

K modernizaci, především čekárny pro děti a jejich rodiče i jejího vybavení, sloužily příjmy z poplatků i kolínské lékařce pro děti a dorost Dagmar Strakové.

„S tím, že byly poplatky zrušeny, se nedá z mé pozice nic dělat,“ řekla dětská lékařka a dodala, že někdy na vybrání poplatku v ordinaci úplně zapomněli, protože u nemocného dítěte má lékař i sestra často jiné starosti.