Nejde ale o ledajaké mytí. Tohle je demonstrace hygienické dezinfekce. Postupy, jak se v nemocničním prostředí bránit nozokomiálním infekcím. I taková věc může zachránit pacientovi život.

Dezinfekce prý zabere dvacet vteřin, to už ale vyžaduje nějaký nácvik. Figurantům to trvá o něco déle. Dávkovač dezinfekce je pákový, aby se dal ovládat loktem, předloktím vším, jen ne rukama. Ty totiž mají být zcela čisté.

Dezinfekce je opatřena látkou, která pod UV zářením svítí. V boxu s UV lampou o kus dál se pak mohou nejen studentky zdravotky přesvědčit, jak dezinfekci rukou zvládají. Jako budoucí zdravotnice to budou jednou potřebovat.

Některé to zvládly na jedničku, jiné občas na nějakou část ruky zapomenou. „Ruce zdravotníka jsou nástroj, který se neodkládá, má je celý den s sebou," poučuje je Jaroslava Jirků, ústavní hygienik kolínské nemocnice. „Umíme sterilizovat pomůcky, prostředky, nástroje, ale kde hraje roli lidský faktor, tam je potřeba postupy neustále opakovat, vzdělávat se," vysvětlila. A právě pokus s černým světlem jasně ukáže slabiny v postupech třeba i lékařů.

Studenti totiž nejsou jedinými účastníky přednášky. Přišly také sestřičky například z ARO, ty čekalo nejprve vyplnění dotazníku, potom samotný pokus. Nechyběl ani ředitel nemocnice Petr Chudomel. Co ale nezdravotníci? „Lidé se zastaví, ale o problematice tolik nevědí. Vysvětlujeme jim, že musí vědět, že by si lékař měl ruce vydezinfikovat předtím, než je ošetří," řekla Jaroslava Jirků.

Ačkoliv Světový den hygieny rukou připadá až na 5. května, v nemocnici se odehrál již v pátek. „Zvolili jsme tohle datum, jelikož pátého je neděle. A v pondělí to není vhodné, jelikož to je tradičně den ve zdravotnictví náročný," vysvětlila Jaroslava Jirků.