Nový plán myslí na pečující lidi
Kolín – Městská rada schválila aktualizaci plánu rozvoje prorodinné politiky města, který byl z roku 2015, nyní byl aktualizován do roku 2020. Novinkou je priorita, která reflektuje na pečující lidi v rodinném prostředí. „Všichni znáte situaci, kdy se člověku zdá, že je vše v pořádku, najednou se ale něco stane, člen rodiny se vrátí z nemocnice a potřebujete pomoci,“ říká místostarosta Tomáš Růžička. Proto je podle jeho slov v plánu myšleno na kurzy pro neformálně pečující, městskou půjčovnu kompenzačních pomůcek a podobně.

Školy mohou dát byty svým lidem
Kolín – Všechny městské mateřské a základní školy mají nyní nové zřizovací listiny, které na svém posledním zasedání schválilo městské zastupitelstvo. Nejdůležitější změnou je možnost nakládání s byty v areálu škol. Dosud s nimi disponoval městský odbor správy bytů, nově to je v pravomoci ředitelů. „Je to benefit v rámci škol, které mohou byty nabídnout svým zaměstnancům, pedagogům i nepedagogickým pracovníkům, třeba školníkovi nebo uklízečce,“ shrnul místostarosta Michael Kašpar. Celkově se jedná zhruba o pět bytů.

Ilustrační foto
Sucho si vybírá daň, hasiči jezdí jak o závod

Lidem slouží sběrné místo
Cerhenice – Vedení městyse vyšlo vstříc obyvatelům, kteří volali po sběrném dvoru. „Do doby, než bude hotový moderní, prostorný sběrný dvůr v areálu bývalého v cukrovaru, slouží občanům sběrné místo v lokalitě zvané u chovatelů na Náměstí Míru,“ uvedl starosta Marek Semerád. Otevřeno je do října každou středu od 15 do 18 hodin. Odkládat je zde možné bioodpad či velkoobjemový odpad z domácností. Jak na radnici připomínají, do kontejneru na bioodpad nepatří tekuté zbytky jídel, oleje, zbytky masa a kostí, popel z uhlí, kameny, kovy, biologicky nerozložitelné látky a jiné odpady, které se tam občas objeví, a tím se celý kontejner bioodpadu znehodnotí. Kontejner je určený na trávu, plevel, větvičky, listí, zbytky ovoce a zeleniny, zbytky rostlin, odpad z kuchyně rostlinného původu.

Ovčáreckou ulici čeká ještě jednou uzavírka
Kolín – Během srpnových dnů čeká na řidiče ještě jednou uzavírka Ovčárecké ulice. S tou už se potýkali v loňském roce, kde se tam na několik etap opravoval povrch. Nyní se budou dodělávat poslední dva kousky. Od pondělí 6. srpna se bude pracovat mezi železniční vlečkou a odbočkou do Kolínské ulice, provoz budou řídit semafory. Druhý, delší úsek od výjezdu z Kolína až téměř ke kruhové křižovatce u Ovčár si vyžádá celkovou uzavírku, objízdná trasa povede přes sousední obce Veltruby. Oba úseky by měly být hotové do 17. srpna.

Titulní strana třicátého prvního čísla týdeníku Kolínský týden.
Už jste četli Kolínský týden? Další číslo nového týdeníku je tu pro vás