Na svou práci má čas do konce dubna. Pak by ji měl předložit a to nejen vedení města, ale celé pracovní skupině, která se kvůli projektu parku schází. To potvrdila kouřimská starostka Zuzana Čiháková.
Podle jejích slov chtějí kouřimští začít se samotnými pracemi v parku co nejdříve. Hotovo, alespoň z větší části, by pak mělo být do září. „Projekt jsme slavnostně zahájili loni 14. září v rámci akce Sen noci kouřimské," řekla starostka a dodala, že právě tento pro Kouřim slavnostní den by měl být tím, kdy bude akce ukončená.
Odborník, který studii vypracovává, nemá volnou ruku ve své tvorbě, musí vytvořit projekt na základě zadávacího materiálu, který vytvořili právě občané města na svých setkáních.
Spoustu prací totiž pak budou tvořit právě sami občané.


Architekt, který projekt v současné době tvoří byl vybraný pomocí architektonické soutěže. „Cílem bylo získat co nejlepší návrh řešení," řekla Čiháková. Výhodou podle ní bylo také možné porovnání. Zadávacím podkladem pro soutěž byl materiál, který pak dostali do rukou také všichni obyvatelé Kouřimi. 

Jak již bylo řečeno, Kouřimští chtějí spoustu věcí zvládnout sami. Svůj park si chtějí v co největší míře vybudovat vlastními silami.
Chtějí se tak pustit do výroby informačních tabulí nebo do pomocných prací při budování sítí. Dále chtějí svépomocí upravovat cestičky nebo zakládat trávníky. Zvládnou také odstranit náletové dřeviny a založit skalky.
V rámci projektu by také chtěli uskutečnit adoptování stromů včetně sponzorského sázení. „Rodiny se pak mohou chodit dívat, jak se jejich stromu daří," řekla Zuzana Čiháková.
Všechno však občané Kouřimi sami nezvládnout. Odborníky přizvou nejen k vytvoření projektu, ale také k opravě hradeb. Odbornou pomoc pak vyhledají také při návrhu výsadby stromů a při propojení sítí. Kouřimští myslí dopředu a proto již také hovořili o tom, jaké aktivity nebo akce by se mohly v parku konat. Ať už pravidelně nebo nepravidelně.


Hovořilo se tak o koncertech nebo divadle. Akce, které by s sebou nesly ochutnávky nebo například výstava květin.
Rekonstrukce parku byla naplánovaná tak, že by mělo být hotovo právě v letošním roce, kdy městský park oslaví 100 let. Cílem je, aby park byl opět místem, kde budou sedávat senioři a děti si tu budou hrát. „Každá generace bude mít při obnově parku svou roli," řekla v minulosti Čiháková s tím, že právě renovace parku by měla bourat věkové bariéry a stmelovat jednotlivé věkové kategorie Kouřimáků.
Kouřimské nadchly dobové fotografie, které dokládají, že v parku bylo v minulosti vždycky živo. A možná právě možnosti vybudovat si park svépomocí zapůsobí tak, že po dokončení veškerých úprav se tento prostor opět stane místem, kde budou lidé trávit volné chvíle. 

Co předcházelo vlastnímu projektu městského parku v Kouřimi?

* V roce 2007 se poprvé setkala pracovní skupina a do parku byly dodané koše a lavičky.
* O rok později se v parku uskutečnil dendrologický průzkum.
* Poté se řešil osud chlapecké školy a zajišťovaly se finance na opravu 1. etapy hradeb.
* V květnu loňského roku se 47 občanů Kouřimi vydalo do pražské botanické zahrady, kde nabíralo inspiraci.
* 14. září 2013 byl projekt slavnostně zahájený v rámci kulturní akce Sen noci kouřimské.

Co stihli Kouřimští udělat během minulého roku?

* Opravit hradby. Tedy zrealizovat první etapu a požádat o další finance na další etapy.
* Zrealizovat projekt Stromy pod kontrolou a Stromy pro zítřek, kdy se kontrolovalo zdraví zeleně.
* Jednání s energetickou společností ohledně úpravy trafostanice.
* Začalo se s propagací projektu.
* Sbíral se další materiál pro projekt.

Co Kouřimští v parku chtějí?

* altán
* trávník na piknik
* ohniště
* květinové záhony
* naučné panely s fotografiemi
* sportovní prvky
* wc
* kryté koše na odpad
* ptačí budky
* fontánku
* jezírko
* sochu nebo sousoší
* bezpečné herní prvky směřované k historii
* bezbariérový přistup z náměstí
* brouzdaliště, pískoviště
* herní prvky pro dospívající
* pódium a taneční parket
* použít štěrková pole na cesty
* mobilní sezení
* přívod elektřiny