„Jelikož se na tomto skvělém festivalu podílí přátelé, kamarádi, rodina a známí Petra Muka, se kterými se znám řadu let, od roku 1992, kdy jsem začala zpívat se Shalomem, cítím zde obrovskou sílu a pozitivní energii," říká například zpěvačka Jana Feriová alias Karya, jež patří ke stálým hostům příjemného open-air festivalu.

„Na Petra myslím stále. Za 18 let našeho přátelství jsme spolu zažili věci smutné, ale většinou mnoho legrace a pohody. Petr zásadně ovlivnil můj život a já ho stále chovám ve svém srdci," popsala Karya své vzpomínky na spolupracovníka a hlavně dobrého kamaráda s tím, že díky Petru Mukovi a Kouřimské skále si zamilovala také samotné město Kouřim.

V tom se jisto jistě shodne i s Petrem Mukem, od jehož úmrtí uplynulo letos v květnu šest let. Kouřim patřila k místům, kam Petr Muk ve volném čase rád jezdil s rodinou a kde společně s kapelou našel azyl i pro přípravu na koncertní turné.

Prvním pojítkem Petra Muka a Kouřimi byl bubeník Tomáš Waschinger, který v Kouřimi bydlí a na Kouřimské skále ho potkáte nejen v roli organizátora, ale také uvidíte a uslyšíte v kapele Všichni svatí. Petr Muk za ním do Kouřimi poměrně často jezdil a oblíbil si městečko i jeho obyvatele, mezi nimiž si skromností a vstřícnou povahou našel mnoho přátel. Dodnes leckterý z Kouřimáků, když ho výlet či pracovní povinnosti zavanou do okolí Českého Krumlova, nezapomene zajít na Mukův hrob položit kytičku.

Kdyby tragický osud nezasáhl jinak, mohl být z Petra Muka nakonec také Kouřimák. Zvažoval koupi domku ve městě, ale bohužel už k tomu nedošlo. Najednou po něm zůstalo obrovské prázdno v srdcích těch, kteří ho měli rádi. A k nim patřili i všichni jeho hudební spolupracovníci, kteří se nedokázali smířit s tím, že jedním tragickým okamžikem najednou všechno končí.

„Myslíme si totiž, že jeho písně, a nejen ony, stojí za to posouvat ve věčnosti dál. Je nám jasné, že Petrův hlas je nezaměnitelný a nenahraditelný, ale přesto se písně pokoušíme hrát a zpívat díky jeho kolegům a kamarádům tak, abychom Petrovu odkazu neudělali ostudu," říká Tomáš Waschinger.

A tím se zrodila myšlenka uspořádat vzpomínkový koncert a kde jinde než právě v Kouřimi. Do pořádání akce se s pomocí města Kouřim pustili kamarádi z Mukovy bývalé kapely p. m. band. Vystupujícími jsou spolu s nimi Mukovi kolegové z řad zpěváků, ale i spolutvůrci písniček, studioví producenti, pódioví muzikanti nebo ti, kteří zcela po svém zpívají Mukovy songy.

Letošním největším tahákem bude Václav Neckář, k Petrovým kolegům se tentokrát přidá i Oceán (více na stránkách www.kourimskaskala.cz).

Původní záměr byl uspořádat jeden vzpomínkový večer. Ale zájem o akci byl velký, a tak vlastně ani nešlo nepokračovat. V sobotu se tak bude na Petra Muka vzpomínat v krásném přírodním prostředí kouřimských skal už popáté.

Město už několik let pravidelně poslední prázdninovou sobotu pořádá Putování s pohádkou aneb loučení s prázdninami. Spojením obou akcí tak vznikl příjemný letní festival pro celou rodinu a na celý den. Letos navíc můžete navštívit i skanzen nedávno otevřený po první etapě dostavby.