Již před dvěma lety totiž muselo město v rámci církevních restitucí předat Českobratrské církvi evangelické budovu domova pro seniory v černokostelecké Lázeňské ulici. Právě kvůli této skutečnosti a s ohledem na zajištění plynulého přechodu vlastnictví a zachování kvality sociální péče uzavřelo město dohodu o převodu provozu Domova pro seniory na nového provozovatele. Tím se od prvního dne letošního roku stala Diakonie – střední Čechy.

Dohodou je prý garantováno, že nejméně po dobu dvou let bude zachovaná stávající úroveň služeb. Vše by tak mělo být stejné, jak jsou senioři zvyklí, a to včetně provozu pečovatelské služby.

Město je navíc přesvědčené, že nový provozovatel se svými zkušenostmi služby ještě vylepší. Pro zlepšení kvality sociálních služeb a bydlení se navíc město chce zapojit do dotačního programu na podporované bydlení pro seniory nad 60 let. O tom, že tento konkrétní program by přinesl rekonstrukci a úpravu jednoho z domů v areálu bývalé zemské nemocnice hovořil Jiří Kahoun, starosta města, již v minulém roce.

Podle informací Kolínského deníku by mělo vzniknout 25 bytů s regulovaným nájemným. Samozřejmostí by měly být společné prostory pro setkávání a společenský život starších občanů města.

Černokostelečtí zastupitelé věří, že stihnou projektovou přípravu včas, aby mohli již v letošním roce požádat o finanční injekci na tento projekt.
Pokud se to podaří, již v příštím roce, tedy roce 2017, by mohli být tyto byty připravené k nastěhování nových nájemníků.