Opravou prošel interiér, fasády, nutné bylo i statické zajištění. „Projekt statického zajištění spočívá v aktivaci stávajících táhel a jejich ošetření, zatmelení nových trhlin z obou stran zdiva a injektáži maltové směsi do trhlin uvnitř rozvolněného zdiva. Ocelová táhla byla po kontrole odrezena a opatřena nátěrem v barvě fasády," doplnil stavební technik kolínského vikariátu Miloš Herzog.

Táhly je kostel opatřen už víc než půl století. Jeho statické poruchy zvýraznilo bombardování v roce 1945, kdy výbuch jedné bomby v blízkosti kostela narušil jeho jižní a západní stěnu tak, že musely být provizorně podepřeny. V roce 1946 byl kostel osazen ztužujícími táhly a trhliny byly zazděny.

„Byla obnovena fasáda včetně štukových profilací, podle dobových fotografií jsme zrekonstruovali profilaci štítu, která byla při poválečných opravách velmi zjednodušena a nekvalitně provedena," doplnil Miloš Herzog.

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Cerhenicích patří do souboru barokních památek kolínského regionu. „Pochází z I. poloviny 18. století a je spojen s hraběcí rodinou Šternberků, která byla jeho stavebníkem," říká k historii svatostánku ředitel regionálního muzea v Kolíně Vladimír Rišlink.

"Dokládá zároveň úctu ke sv. Janu Nepomuckému, která se v našem regionu rozvíjela od začátku 18. století," dodává. Cerhenice, které byly už od raného novověku městysem, dlouho neměly farní kostel, farností spadaly pod méně významnou obec Dobřichov.

„Proto se přistoupilo ke stavbě vlastního cerhenického kostela, a to díky hraběnce Leopoldině ze Šternberka. Byť se jedná o jednoduchou stavbu, má kostel pro městys nezanedbatelný kulturně historický význam, protože dokládá dějiny Cerhenic a zároveň je to dominantou celého městyse," připomněl Vladimír Rišlink.

Slavnostní mše, která bude doprovázená zpěvem sboru kostela sv. Tomáše v Praze, začíná v sobotu 19. října v 10 hodin. Hlavním celebrantem bude biskup Karel Herbst. Chybět nebude přivítání pozounéry, výstava fotografií z průběhu rekonstrukce či samozřejmě prohlídka kostela.