„Otázkou zůstává, zda vláda nouzový stav opět nevyhlásí. Pokud by se tak nestalo, pro mě, jako pro starostu, se nic nemění, některé kompetence přejdou na kraj, některé na ministerstvo, některé na hygienu. Osobně si nemyslím, že by bylo rozumné hned otevírat restaurace,“ říká starosta Kolína Michael Kašpar.
„Během víkendu se dozvíme víc, teď není ještě úplně jasno,“ dodává s tím, že většinu opatření lze dělat i bez nouzového stavu.
Podobného názoru je také starosta Českého Brodu Jakub Nekolný. „Asi bych to neřešil přímo nouzovým stavem, je spousta jiných nástrojů, které se v této situaci, která není dobrá, dají využít,“ předesílá Jakub Nekolný s tím, že nástroje mají ministerstvo i hejtmani. „Nemusí se jít takto robustní cestou, život je zbytečně utlumen. Při zachování všech hygienických a bezpečnostních opatření ho lze uvolnit tak, aby nedošlo ke zhoršení situaci,“ soudí starosta Jakub Nekolný.
„Tohle už je dlouhé a lidé přestávají dodržovat pravidla, ztrácí důvěru. Nicméně je jasné, že z pandemie ještě ani zdaleka nejsme venku, opatření musí být. A roušky nebo respirátory nás tolik na svobodě neomezí,“ dodává starosta.
Starosta Českého Brodu také soudí, že nařízením ministerstva se restaurace neotevřou nebo s omezeními tak, aby se tam lidé mohli naobědvat a navečeřet. „Nepředpokládám, že by se to uvolnilo tak, aby bylo možné posedávání a hromadné noční akce,“ dodal.
Ne všichni provozovatelé restaurací jsou v této chvíli rozhodnutí hned od pondělí otevřít, někde ještě zvažují, někde jsou si jistí, že otevírat nebudou. Například v Naivní restauraci v Kolíně zatím také čekají na definitivní rozhodnutí. Pokud by to bylo možné, otevřou. Podobně ve Vespě na Karlově náměstí.
V restauraci Vodní svět Kolín v této chvíli také ještě přesně nevědí, ale zatím se kloní spíše k variantě, že neotevřou, samozřejmě budou pokračovat v rozvozu jídel. Kde jsou si jistí, že v pondělí otevírat nebudou, je restaurace Zlaté Slunce poblíž hlavního tahu Kolín – Praha. „Zatím není jisté, co vláda vymyslí, ale už jsem se poučil z minula,“ říká majitel Pavel Hajtr.
„Otevřít restauraci znamená všechno nachystat, nakoupit, topit tam. A já bych teď nakoupil zboží třeba za dvacet tisíc a pak měl otevřeno třeba týden, deset dní, protože se nařízení zase změní?“ vysvětluje. Podle svých slov otevře až třeba v dubnu, květnu, až bude větší jistota. „Ale nevidím to moc pozitivně,“ dodává.