„Získali jsme endoskopickou věž nejvyšší řady s high resolution rozlišením, šest diagnostických koloskopů, jeden koloskop pro děti a jeden dvoukanálový operační koloskop," popsal primář Petr Volšanský.

Sestavu podle jeho slov doplňuje rovněž monitor životních funkcí pacienta a přístroj, který umožňuje nafukovat střeva pacienta kysličníkem uhličitým namísto vzduchem. „Jeho velkou výhodou je, že se kysličník uhličitý ze střeva vstřebá 20 krát rychleji než vzduch, a neobtěžuje tak naše pacienty po zákroku," vysvětlil primář.

„Důvodem mnohamilionové investice v naší nemocnici byl fakt, že trvale a prudce stoupá poptávka po endoskopických vyšetřeních tlustého střeva. To jednak proto, že k nám více jezdí pacienti ze vzdálenějších oblastí i z Prahy, jednak z důvodu screeningu nádorů tlustého střeva, kdy jsou lidé obesíláni zdravotními pojišťovnami, aby si došli na preventivní vyšetření," říká Petr Volšanský.

Děje se tak proto, že Česká republika je spolu s Maďarskem zemí, kde je největší výskyt nádorů tlustého střeva na počet obyvatel, a to dvojnásobně než v jiných zemích.

Důvodem jsou podle primáře naše stravovací návyky, ale i genetická predispozice Čechů. Nádor tlustého střeva a konečníku je tak druhým nejčastějším nádorem mužů i žen (u mužů po nádoru plic a u žen po nádoru prsu). „Zároveň však, pokud se zachytí včas, je nádorem velmi dobře léčitelným!" zdůrazňuje primář Petr Volšanský.

Další nákladnou investicí v kolínském endoskopickém centru byl nákup skříní na uskladňování endoskopů. Ty jsou tentokrát italské výroby. Jedná se o rozměrná zařízení, která endoskopy nejen uskladňují, ale především neustále čistí a udržují sterilní.

„Díky jejich instalaci jsme se tak dostali i v péči o přístroje a hygienickém režimu oddělení na nejvyšší současnou možnou úroveň. Tato zařízení sice přímo neposkytují pacientům žádnou službu, nepřímo však velmi zvyšují bezpečnost a naprostou sterilitu endoskopických zákroků v jakoukoliv denní i noční hodinu," podotkl primář centra.

Nemalé investice do endoskopických přístrojů centrum čekají v blízké budoucnosti, protože životnost flexibilního endoskopu je zhruba pět let a na kolínském endocentru jsou tyto přístroje navíc mimořádně vytížené. „V roce 2014 jsme poprvé překonali počtem endoskopických zákroků 6106 šestitisícovou hranici, kterou letos nepochybně opět překročíme," vyčíslil primář.

„Už vám bylo 50 let a ještě jste nebyli ani na testu stolice u praktického lékaře, ani na koloskopii? Zamyslete se prosím nad tou českou statistikou, kterou uvádím výše. 70% Češek a Čechů na žádné preventivní vyšetření nepřijde, ani když jsou vyzváni dopisem. Výsledky znáte. Nikomu není příjemné nechat si vyšetřovat stolici nebo konečník. Ale má to smysl! Nezhoubné polypy, ze kterých zhoubné nádory vznikají, vám bezbolestně odstraníme a rakovině, která může vzniknout z nich, tak zabráníme. Přijdete?" zakončil primář Petr Volšanský.