„Chtěl bych se zeptat, zda je zkolaudováno, zda je přístupné, veřejnost by si zasloužila přesnou informaci," řekl ve svém proslovu.

Kolínský místostarosta Michael Kašpar poukázal na to, že v rozpočtovém opatření přibyl řádek na lapidárium, konkrétně ve výši 200 tisíc korun. „V současné době je lapidárium přístupné pomocí klíčů na informačním centru a podatelně, chybí dílčí věci na dodělání," poznamenal.

Měl na mysli třeba dodělat podlahu, doplnit světla, vytvořit nové dveře. „Z odboru školství máme informace, že památkáři odsouhlasili ceduli, která bude viset na historické radnici. Investice by měly být hotové do konce roku," odpověděl místostarosta.

Zastupitel Jan Hora se však dále ptal na to, zda byl objekt zkolaudován. „Mělo by být vše stavebně v pořádku, užívání nic nebrání," odpověděl Michael Kašpar.

Starosta Vít Rakušan podotkl, že jedinou problematickou záležitostí byla prasklá voda na radnici, která se dostala i do lapidária. Kvůli tomu se muselo sáhnout do historických podlah na radnici, která se v prvním nadzemním podlaží musela opravit. „Tím jsme zachránili lapidárium, ale čekají nás výdaje na historické podlahy," dodal.