"Pan ředitel mě vyslechl a řekl mi, že dává věc do procesu. A za měsíc už mi volali, že mi učni z prvního ročníku z oboru truhlář hru pro maminku vyhotovili," popisuje paní Rysová, jak ke vzniku unikátní hračky pro osoby se zdravotním postižením došlo a dodává: "Na základě naší žádosti a nákresu vyrobili pod vedením učitele odborného výcviku mřížku a kostičky pro hru sudoku v námi požadovaném rozměru tak, aby moje maminka byla schopna tuto hru i se svými zbytky zraku hrát," líčí proces dcera této paní, která je velmi ráda, že jí ředitel střední školy a učiliště vyšel i se studenty vstříc, neboť podobné herní pomůcky pro zdravotně postižené bývají velmi drahé, navíc si je postižení lidé nemůžou předem vyzkoušet a ověřit si, jestli by jim vyhovovaly.

Dům U Tří mouřenínů v Kolíně
Městu se nabízí ke koupi středověká radnice

Sudoku pro zrakově postiženéZdroj: Deník / Dušková Alena"Rádi bychom touto cestou proto velmi poděkovali škole, jmenovitě panu řediteli Jindřichu Synkovi, učiteli Dušanu Sýkorovi i studentům, kteří se na výrobě stolní hry pro maminku podíleli," říká s dojetím Jiřina Rysová. 

Ředitel Jindřich Synek poděkování pochopitelně s radostí kvituje, ale zároveň připouští, že vyjít paní Rysové vstříc byla vlastně maličkost. "Materiál se našel, v zásadě šlo o pár dřívek, tak jsme v rámci cvičné práce studentům tento projekt zadali," objasňuje ředitel, proč neměl problém vyjít Jiřině Rysové vstříc. "Charitativních projektů ale máme více," dodává. "Třeba pro Občanské sdružení Spirála pomoci jsme zrekonstruovali celé přízemí. Opravujeme také pro hračky, altánky i další věci pro místní mateřské školy," vyjmenovává další pomocné projekty Jindřich Synek s tím, že v těchto případech už menší finanční kompenzaci žádají, ale pořád to vyjde prý mnohem levněji, než kdyby školky zadaly opravy jiným firmám. Mamince paní Rysové prý ale velmi rádi vyšli vstříc zdarma, což Jiřina Rysová hodnotí s velkým povděkem.