Vyplývá to z nájemní smlouvy, kterou 18. března schválila rada města. Návrh také zvyšuje nájem z původních 5 tisíc na částku 50 tisíc. „Věřím, že to existenční problém pro klub nepředstavuje," okomentoval navýšení nájmu za areál na Sandberku Pavel Šrámek, předseda vodáckého klubu.

Samotní vodáci však říkají, že s podmínkou otevření se veřejnosti neměli nikdy problém. „Od začátku jsme tvrdili, že jsme nikdy nevyhodili lidi,kteří si chtěli zajezdit na lodi, vodních lyžích nebo si užít jiných vodních sportů," řekl Pavel Šrámek.

Smlouva podle mluvčí radnice Jiřiny Holubové počítá s tím, že se nájemce zavazuje umožnit kolínské veřejnosti vstup do areálu v období od 1. května do 30. září právě kvůli rekreačnímu využití. Od 1. června do 30. září také budou moci na Sandberk dorazit tábory školek a škol, které spravuje město. „To se týká i zapůjčení sportovního vybavení, možnost stanování, táboření a přistávání lodí a motorových člunů v areálu na místě k tomu určeném," citovala ze smlouvy Jiřina Holubová.

Samotnou smlouvu platnou na dobu 10 let ale vodáci ještě nepodepsali. „Zatím neznáme podrobnosti, jestli se konečná smlouva lišila od návrhu v bodech, které jsme projednávali," vysvětlil.

Podle Jiřiny Holubové tak smlouva nyní je připravena k dalším administrativním úkonům.

Vedení kolínské radnice již při vypovězení smlouvy uvedlo, že areál je Kolíňákům příliš uzavřen a nájem je příliš nízký.