Nyní budou rozhodovat kolínští zastupitelé. Tito budou o rozpočtu jednat na svém zasedání 25. ledna.

V současné době se Kolín řídí rozpočtovým provizoriem. Starosta Kolína Vít Rakušan však řekl, že nevidí důvod, proč by zastupitelstvo mělo mít se schvalováním rozpočtu problém. „Myslíme si, že je rozpočet připraven proinvestičně," řekl.

Rezerva možná navýší prodej pozemků v průmyslové zóně

Návrh rozpočtu počítá s rezervou něco přes 1,9 milionu korun. „Není to nic zázračného. Ze zkušenosti víme, že se nám rezervu daří udržet, byli bychom rádi, kdyby se zvýšila," nastínil starosta. Toho by podle jeho slov šlo dosáhnout prodejem pozemků v průmyslové zóně. Co se týká investic, mezi větší patří třeba rekonstrukce kanalizací, která má v rozpočtu částku téměř 13,2 milionu korun a bude se týkat ulic Chelčického, Rybářská, Smetanova včetně rekonstrukce kanalizačního přivaděče Veltruby Kolín.

Ještě nákladnější bude údržba komunikací, do které půjde 34,3 milionu korun. Rekonstrukce Mnichovické ulice si vyžádá sedm milionů korun, stejně jako ulice Za Dvorem. Hrnčířská ulice se dočká opravy komunikace, kanalizace a vodovodu, to vše za šest milionů korun.

Již dlouho se hovoří o druhé etapě na podzemní kontejnery na separovaný odpad. Na ty je v rozpočtu vyčleněna částka devět milionů korun, z čehož podíl města činí jeden milion korun, zbytek by uhradila dotace.

Dluhová služba: 56 milionů korun

Zásadním výdajem návrhu letošního rozpočtu je také dluhová služba. Kapitola Financování totiž počítá s 56 miliony coby splátkami úvěrů a návratné finanční výpomoci. Největší splátka je za byty TPCA, která letos dosahuje částky 21,1 milionu korun.

Na dluhovou situaci kolem rozpočtu reagoval opoziční zastupitel Jan Hora (ANO 2011). „Rozpočet na rok 2016 nepřichází s ničím převratným. Důležité je, že rozpočet pokryje všechny mandatorní výdaje. Město je v kleštích dotačních peněz a nemá ekonomickou volnost," okomentoval návrh rozpočtu.

Rozpočet hodnotí kladně i další opoziční zastupitel Martin Škorpík (KSČM). „Je to rozpočet v rámci možností města a dluhů, které splácí. Plánuje investiční akce, docela dost peněz jde do školství. Není důvod, proč návrh rozpočtu nepodpořit," řekl.

S rozpočtem se v těchto dnech podle svých slov seznamuje Jiří Truska (KSČM). „Nemyslím si, že bude problém s podpořením rozpočtu," odpověděl nám.

Opoziční zastupitel Petr Volšanský (ANO 2011) se s rozpočtem seznamuje a zatím si jej nepřál nijak komentovat.

Politolog oceňuje řešení sociálního bydlení

O komentář jsme požádali také kolínského politologa Vladimíra Srba. „Mně osobně v návrhu rozpočtu města na rok 2016 zaujala jediná položka, která se týká sociálního bydlení. Předpokládám, že tato položka vychází ze záměru současné vládní koalice (ČSSD + ANO 2011 + KDU-ČSL) řešit sociální problematiku. Pokud ano, velmi oceňuji, že vedení města Kolína se k tomuto záměru přidalo a chce sociální bydlení v Kolíně řešit komplexně. Jiné části rozpočtu opět odpovídají spíše snaze město udržet v chodu bez výraznějších změn," řekl Vladimír Srb.