Už od desáté hodiny dopolední čekal na rodiče s dětmi pestrý program. V amfiteátru zněla dobová hudba v podání skupin Lucrezia Borgia či pořádajících Pánů z Kolína, v tomto případě jejich půvabnější odnože, předváděl se historický šerm vážně i legračně s příběhem, kdy skupina Streitax do svého vystoupení zapojila i děti. „Bohužel to bylo jejich posední vystoupení, spolupracovali jsme s nimi hodně,“ prozradil hlavní organizátor Miroslav Horáček.

Návštěvníky bavil i kejklíř Thomas Lupino či kat Pawouk, v areálu ostrova na ně čekalo nejen historické tržiště s občerstvením a zajímavými výrobky, ale i ukázka starých řemesel, výcvik dravých ptáků nebo možnost seznámit se blíže s živými hady. Nechyběl ani dobový tábor císařských, stavovských a švédských vojsk.

Vyvrcholením programu se pak stal popolední příchod Alberta s Valdštejna s jeho doprovodem v krásných dobových šatech do historicky vyzdobeného a upraveného amfiteátru. „Na rozdíl od loňska nám letos přálo počasí, nebyla ani úmorná vedra, ani nepršelo. Počty návštěvníků nemáme ještě přesně spočítané, ale zatím to vychází, že za celou sobotu prošlo areálem okolo tisíce lidí,“ byl spokojený Horáček.

Poutní slavnost ve Velimi
OBRAZEM: Poutní slavnost ve Velimi přilákala stovky lidí
Koncert Petry Janů ve Velkém Oseku.
Petra Janů za Jámou rozdělila posluchačům spravedlivě celý svůj repertoár