Teploměr ukazuje třiatřicet stupňů ve stínu. Procházet se venku na přímém slunci znamená pro spoustu lidí problém. Počasí přesně na to, jít si někam lehnout. Anebo ještě tak zajet k vodě. Většina z nás ale musí i v těchto dnech do práce. A to třeba do takové, kde se teploty pohybují ještě o něco výš než venku. Do dvou takových jsme se vydali podívat.

,,V těchto tropických dnech vystoupají teploty u pecí až na pětačtyřicet stupňů Celsia,“ provádí nás prostorem pekárny ředitel pekařství Hankovec Roman Nádvorník. „Na teploty tady si lidé musí zvyknout,“ dodává vzápětí.

Souhlasím. Už po pár vteřinách strávených uvnitř pekárny se nám nedělá dvakrát dobře. Ptáme se, jak moc se liší pracovní režim přes léto od toho ve zbytek roku. ,,Zaměstnanci mají stále k dispozici zdarma dostatek pití a každých patnáct minut jsou přestávky na odpočinek. Kromě toho mají možnost se vysprchovat, kdykoliv je potřeba,“ vysvětluje změny v pracovním rozvrhu Roman Nádvorník. Přestože pekařky nevypadají až tak moc vyčerpaně, já vážně pochybuji o tom, že bych v takovém prostředí mohla přežívat, natož pak pracovat.

,,Samozřejmě si uvědomuji náročnost práce v takovém vedru. Výroba je ale oproti ostatnímu období menší. Lidé také dostávají za práci příplatky. Kromě toho máme v létě velké množství brigádníků,“ prozrazuje ředitel. Směny v pekárně se od jiných dnů v roce neliší. Standardní pracovní doba osm a půl hodin zůstává stejná. ,,Taková situace je výjimečná. Ročně se jedná tak o deset, čtrnáct dnů s takto vysokými teplotami,“ říká nakonec Nádvorník.
Jedna z kolínských pizzerií má velkou pec uprostřed místnosti. Z toho usuzujeme, že práce v restauraci není v těchto dnech nejpříjemnější. Jsme proto překvapeni, když zjišťujeme, že žádné velké změny ani problémy zdejší zaměstnanci nepociťují.

,,Klimatizaci tady nemáme. Pracovat se mi ale nezdá o moc náročnější než jindy. Jediné, v čem se tyto dny liší od ostatních, je, že máme permanentně otevřené vchodové dveře,“ sděluje se smíchem jeden z číšníků. Ptáme se tedy alespoň na pitný režim. ,,Máme tady za barem dostatek pití. Samozřejmě zdarma. Napít se můžeme kdykoliv chceme. Více přestávek než jindy ale nemáme,“ vysvětluje druhý číšník. Práce v pizzerii je v tomto počasí o poznání méně náročná než ta v pekárně. Žádné příplatky navíc proto zaměstnanci nedostanou.

Kristina Lachmanová