PŘEDPLATNÉ ZPRÁVY DO E-MAILU

Veltruby truchlí. Zemřel starosta Ivan Kašpar

Zesnulý starosta Veltrub Ivan Kašpar

Zesnulý starosta Veltrub Ivan Kašpar | Foto: archiv obce

Kolínsko – V pondělí se rozšířila Veltrubami i okolím smutná zpráva, která vyvolala velmi emotivní reakce. Ve věku sedmdesáti let totiž zemřel po dlouhé nemoci oblíbený starosta Veltrub Ivan Kašpar.

Protože až do poslední chvíle zastával svoji funkci s plným nasazením, mnozí této informaci jen těžko dokázali uvěřit. „Bojoval do poslední chvíle, pracoval z domova z postele v rámci svých omezených možností, obec pro něj byla všechno, byl starostou dvacet čtyři hodin sedm dní v týdnu,“ popsala pohnutým hlasem jeho dlouholetá spolupracovnice Anna Veisová. „Byl duší všech kulturních, sportovních i společenských akcí. Uměl naslouchat lidem v těžkých životních situacích, vždy jim nabízel pomoc a zároveň byl tvrdým vyjednávačem, když hájil zájmy obce. V jeho osobním volnu byl kdykoliv a komukoliv k dispozici, ať už osobně doma nebo po telefonu. Bude nám všem chybět a zvláště našim dětem, pro které si vždy našel čas, a se kterými si velice dobře rozuměl,“ přiznala.

Vzpomínek na pana starostu má prý mnoho. „Ale nemůžu najít slova, všem nám moc chybí,“ komentovala velkou ztrátu pro ni i pro celou obec.

Ivan Kašpar byl ve funkci od roku 2002 a bude podle všech jen velmi těžko nahraditelný. Vedení obce se prý zatím ujal místostarosta Jiří Hůla a příští středu pak bude jednat zastupitelstvo o tom, kam se bude budoucnost obce vyvíjet dále.

Na Ivana Kašpara ale vzpomíná také rodák z Veltrub, vedoucí skupiny historického šermu Miroslav Horáček. Ten popsal zesnulého starostu jako na moc hodného a ochotného člověka. „Znal jsem ho od dětství, byl to tatínek mého velice nadaného spolužáka Tomáše Kašpara,“ uvedl Miroslav Horáček. „S panem starostou jsme se vídali, i když jsem odešel z Veltrub do Kolína. Byl neustále, jak se říká, rozlítaný, řešil několik věcí naráz, prostě velice pracovitý člověk, který, soudím, pro svou obec udělal opravdu mnoho,“ dodal Horáček, který se s Ivanem Kašparem viděl naposledy, když slavil svůj svátek, což bylo na začátku tohoto měsíce. „Je mi opravdu moc líto, co se stalo,“ doplnil šermíř.

Slova lítosti vyjádřil i mluvčí automobilky TPCA Marek Hovorka „Zpráva o úmrtí pana starosty Kašpara nás velmi zasáhla. Patřil se svou obcí k našim nejbližším partnerům v regionu, společně jsme se podíleli na řadě užitečných projektů nejen pro obyvatele Veltrub. Rádi bychom touto cestou vyjádřili upřímnou soustrast všem pozůstalým i veltrubským občanům,“ řekl.

Poslední rozloučení s Ivanem Kašparem se odehraje 3. dubna od 11 hodin v obřadní síni na ústředním hřbitově v Kolíně na Zálabí. Pro účastníky pohřbu bude vypravený také speciální autobus, který bude vyjíždět v 10.30 hodin z autobusové zastávky ve Veltrubech a stavět bude i v obci Hradišťko.

 

Hlavní zprávy

Zprávy odjinud