Objevují se informace, že by mohlo přijít až patnáct nových policistů, velitel kolínských policistů Dušan Žďárský tento počet však nepotvrdil. „K 1. červnu jsme přijali 4 nové policisty a budeme pokračovat, konečně číslo zatím ale nelze určit," řekl.

Podle vedení města pomůže každá posila. „Třicet slíbených policistů to zřejmě nebude, ale i menší počet bude na ulicích vidět," řekl Vít Rakušan, kolínský starosta.

Ten si pochvaloval i přítomnost pochůzkářů na Kmochově Kolíně. „Kromě strážníků byli na pochůzce i státní policisté, což Kolíňáci už téměř zapomněli," řekl.

Nejvíce policistů by podle Dušana Žďárského mělo přijít do Kolína, kde je kriminální situace nejhorší.

Dále by se posily měly objevit v Pečkách a na Černokostelecku.

Město chce více motivovat strážníky

Kromě státních policistů by Kolín mohl získat další síly pro městskou policii. „Je třeba se bavit o koncepci práce městské policie. Určitý počet strážnic je na mateřské dovolené, takže počet strážníků naroste, až se stavy doplní," řekl Vít Rakušan.

Kromě toho jedna z možných variant, jak posílit policii, je motivovat strážníky lepším finančním ohodnocením, třeba zvýšením motivační složkou platu. „Rizikový příplatek v Kolíně je 1200 korun. V sousedních Poděbradech a Kutné Hoře je okolo dvou tisíc, a to jsou města stižená kriminalitou méně než Kolín," řekl.

Kolín možná získá čtyři nové kamerové body

Kromě plánovaných dvou nových kamerových bodů na kritických oblastech, třeba v lokalitě Zengrova, se město nově uchází o druhé kolo dotace na prevenci kriminality. Pokud by město uspělo, peníze by pokryly nákup dalších dvou kamer. „Zatím jednáme, kam bychom je umístili," řekl starosta. Jednou z možností, kam nové kamery nainstalovat, by podle něj mohlo být sídliště.

Podle ředitele městské policie Viktora Prokeše by bylo vhodné obnovit stávající body. „Prioritou jsou kamery kolem šestnáctipatráku, nebo okolí kolínského plaveckého stadionu," vysvětlil. Kromě toho ale zmínil i několik dalších možných lokalit: zimní stadion nebo Bezručovu ulici.

Nové kamery se v ulicích Kolína podle starosty objeví během léta, nejpozději pak do konce října.