V žebříčku bezpečnosti skončil Kolín mezi okresními městy na padesátém šestém místě z celkových padesáti devíti měst. Pro Kolín je to oproti roku 2011 obrovský propad. V minulé statistice na tom byl Kolín totiž velice dobře. Skončil na desátém místě.

Během roku si tak pohoršil rovnou o čtyřicet šest míst.

Ze Středočeských měst dopadl hůře než Kolín už jen Mělník, který skončil jako osmapadesátý, tedy předposlední.

O něco lépe než Kolín je na tom s bezpečností na silnicích Kutná Hora. V roce 2012 získala padesátou příčku, pohoršila si tak o čtyři pozice. Jen o jednu příčku lépe je na tom Mladá Boleslav.

Velký propad zaznamenal také Benešov, který se z prvního až třetího místa dostal v poslední statistice na jednačtyřicáté místo.

Nejlepší výsledky ve Středočeském kraji má Beroun, který si z osmého místa polepšil na třetí. Na paty mu šlape Nymburk. Ten si z jedenácté pozice v roce 2011 polepšil o sedm míst a ve statistice za rok 2012 se umístil na čtvrtém místě.

Žebříček v této kategorii opanoval Hodonín, na úplné dno se pak propadl Náchod. Největšího meziročního zlepšení v roce 2012 dosáhly Domažlice.

Naopak největší zhoršení zaznamenal Havlíčkův Brod, za nímž se umístil právě Kolín.

Žádné z 59 okresních měst v loňském roce bohužel nezůstalo bez záznamu v oblasti nehod s usmrcením nebo těžkým zraněním. Takto špatně na tom byla okresní města naposledy v roce 2009.

„Celkem v okresních městech na následky dopravních nehod zemřelo vloni třicet pět osob a dvě stě sedmdesát pět jich bylo těžce zraněno," prozradil mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Nejvíce smrtelných nehod na silnicích krajských měst se v loňském roce stalo v Praze (26) a dále v Ostravě (18).

Celkem vloni v krajských městech na následky dopravních nehod zemřelo dvaasedmdesát osob a pět set osmdesát dva jich bylo těžce zraněno.