Tak by se daly ve zkratce zhodnotit kritéria Kolíňáků, kteří vyrážejí na dovolenou. Tropické destinace už nejsou tak populární.

Proč do veder jezdit, když jsou v samotné České republice, je nejspíše hlavním důvodem, proč si lidé vybírají dovolené přímo v Česku. Řekla to Jana Syřínková z cestovní agentury Roja Tour. „Velký zájem je o jižní Čechy, Beskydy," řekla, kam se Kolíňáci často vydávají.

Láká je totiž turistika, často se lidé ptají, zda je v místě koupání pro děti, případně půjčovna kol. Vedle pěší turistiky je totiž velký zájem o cykloturistiku. „Lidé chtějí polopenzi a vyrážejí na celodenní výlety, je to pro ně lákavá aktivní dovolená," řekla Jana Syřínková.

Hodně se také jezdí do Slovenska, zájem je také o Chorvatsko, které pro našince zůstává nepřekonatelným evergreenem.

Kvůli rekordním teplotám v Čechách nemají Kolíňáci zájem o tropické destinace, vyrážejí třeba také do Rakouska. Zájem mají také o pěší a cykloturistiku, i kempy jsou podle Jany Syřínkové na velmi dobré úrovni a lze v nich pohodlně absolvovat dovolenou. „Je to ideální dovolená, proč jezdit za teplem daleko," řekla. Zájem je také o sever Itálie, kam se lidé vydávají také za turistikou.

Naopak menší zájem mají Kolíňáci o Tunis kvůli obavám z teroristických útoků, které se v minulosti na místě odehrály. Stejně tak mají cestovatelé obavy z dovolené v Řecku kvůli problémům se zavíráním bank a problémům s výběrem peněz. Pokud se už lidé vydávají do Řecka, pak spíše na menší ostrovy, dodala Jana Syřínková.