Město na nákup těchto nádob, kterých bude celkem dva a půl tisíce, získalo dotaci, takže pro občany Kolína budou zdarma, ačkoli jejich pořízení a distribuce vyjdou na 2,1 milionu korun. „Nádoby jsou určené k bytovým domům do osmi bytových jednotek a k rodinným domům,“ upřesnil místostarosta Michael Kašpar.

Vedení města se již se zástupci vítězné firmy sešlo, smlouva by se měla podepsat 3. září a od 1. října pak začít rozvážení popelnic. „Předpokládáme, že podpisu smlouvy nebude nic bránit, už máme informace, že popelnice jsou předobjednané,“ uvedl místostarosta Kašpar a připomněl, že celá akce nebude úplně jednoduchá. Popelnice se budou převážet v kamionech, jsou poněkud neskladné a je jich hodně, takže to bude na několik dodávek. Město má proto domluvenou deponii v areálu AVE Kolín, pokud by nějaké nádoby zbyly.

„Aktuálně máme 1520 žadatelů, nyní jsme opravdu už naposledy vyhlásili prodloužení termínu, do kdy mohou ještě obyvatelé Kolína o nádobu zažádat, a to do 28. září. Nyní zbývá ještě 980 popelnic, což je dost. Budeme proto ještě přímo adresně obesílat obyvatele, kteří už mají hnědou popelnici na bioodpad, protože je předpoklad, že by mohli mít zájem i o nádobu na plasty,“ uvedl Michael Kašpar. Jen pro zajímavost, hnědých popelnic na bioodpad je po Kolíně zhruba tři a půl tisíce.

V Tatcích si užili zábavu děti i dospělí.
V Tatcích si užili zábavu děti i dospělí

Do konce září chce radnice vítězné firmě odevzdat seznam adres, kam se budou žluté nádoby na plasty rozvážet. Firma plánuje, že bude občany informovat prostřednictvím SMS zpráv týden před termínem dodání a poté ještě znovu dvakrát těsně před dodáním.

Rozdání by se mělo stihnout do konce měsíce října. „Máme zakotveno ve smlouvě, že firma opravdu dodá popelnice lidem až domů, ale samozřejmě to nejde zkoušet donekonečna. Pokud se dodávka nepovede třeba ani na druhý pokus, poté si zájemci budou moci nádoby vyzvednout v AVE v Třídvorské ulici,“ říká místostarosta. Do kufru běžného osobního auta se nádoba vejde.

Frekvenci svozu nádob na plasty podle slov místostarosty radnice ještě řeší, zatím to vypadá, že se bude svážet jednou za dva nebo tři týdny. „Uvidíme, jak se budou popelnice plnit. Z jiných obcí jsou zkušenosti, že 120litrové nádoby sváží jednou za dva týdny a stačí to. My budeme mít jednou tak velké, takže možná jednou za tři týdny by mohlo být dostatečné. Ale opravdu uvidíme, jaké budou první zkušenosti,“ řekl Michael Kašpar.

Už hned ze začátku si podle svých slov o popelnici na třídění plastů požádala například Jitka Trnková. „Myslím si, že kdo chce plasty třídit, tak to už teď dělá a popelnice pro něj bude dobrý komfort,“ řekla. „Pokud ji někdo nechce, tak plasty netřídí. Neříkejte mi, že bude někdo raději skladovat petky v pytlích v garáži a pak je vozit ke kontejneru místo toho, aby si nechal přivézt nádobu, kterou mu pak někdo jiný vyveze,“ dodala s tím, že jí osobně by svoz jednou za tři týdny bohatě vyhovoval.

Masarykova ulice patří k frekventovaným sídlištním ulicím
Co dýcháme? Kolín už to měří ve dvou ulicích