Funguje už portál Stromy pod kontrolou s informacemi o stavu dřevin, fotografiemi i návrhy na péči, nicméně data se zjišťovala a zadávala zhruba před čtyřmi lety, takže informace dnes už mnohdy nejsou aktuální. Arboristé doporučují aktualizovat zhruba každé čtyři roky.

Kolín se rozhodl jít cestou celého nového pasportu všech stromů na městských pozemcích. Informace o jejich zdravotním stavu by měly být kompletně hotové v průběhu letošního roku. Za čtyři roky by pak měl být další pasport. „Milion korun se může zdát hodně, ale v porovnání s náklady na péči o zeleň je to vlastně minimum. Každý rok jde do městské zeleně 16 milionů korun. Za čtyři roky je to tedy zhruba 64 milionů a z toho jeden milion půjde na pasport,“ uvedl místostarosta Michael Kašpar.

Sportovní dětské klání proběhlo za přítomnosti Kateřiny Šafránkové
Děti házely papírovými kladivy pod dohledem olympioničky Katky Šafránkové

Kontrola stromů ve městě se projevila během vichřice na konci října loňského roku. Ve městě spadlo nebo bylo nenávratně poškozeno vlastně jen několik stromů. Větší škody už byly v lesoparku Borky, kde větru padlo za oběť kolem sedmi desítek dřevin. Dnes už jsou z velké části odtěžené, zbývá už jen pár. „Procházel jsem Borky, viděl jsem několik zaklíněných stromů a informaci předal na životní prostředí,“ popsal místostarosta.

Za dřeviny ve městě bude podle jeho slov náhradní výsadba, ale samozřejmě takové velikosti, jaká se běžně vysazuje. Takže než stromy začnou dávat stín jako jejich větrem zničení vzrostlí kolegové, bude to trvat ještě roky. Lidé želí například velkou vrbu u Starých lázní, která bývala v horkých dnech jedinou oázou stínu pro parkující auta. „Je to smutný pohled, když člověk vidí průměr pařezu, který dnes jediný po staré vrbě zbyl,“ popsal Martin Stibůrek.

Podobně nemilý pohled je na ostrov před zdymadlem, kde to na první pohled vypadá, že jeden z košatých stromů chybí. Stromy ale podle místostarosty přežily, vichřice „jen“ ulámala obrovské větve. V tomto případě se nejedná o pozemek města, ale Povodí Labe. „Štěstí bylo, že vichřice přišla ve chvíli, kdy už byly stromy bez listí. Jinak by určitě byly škody větší. Ale i průběžná kontrola určitě sehrála roli, takže pokud v tom chce město pokračovat, je to určitě dobře,“ myslí si Kolíňačka Jana Šafránková.

Sofie Hubalová přišla na svět dne 6. února 2018. Její váha po narození byla úctyhodných 3 980 gramů a výška 51 cm. S maminkou Žanetou a tatínkem Radkem se rozjede do Hořátev.
FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili
Část českých sportovců odletěla 1. února z Prahy zimní olympiádu v Jižní Koreji. Na snímku Anna Dušková a Martin Bidař.
Držte palce! Pchjongčchang uvidí v akci i Středočechy