Otázkou však zůstává případné využití domu a celková investice nutná na opravu domu. Náklady, které budou potřeba k rekonstrukci, však město vedení města nevyčíslilo, čeká se na vyjádření expertů.

„Technici se budou vyjadřovat ke stavebně technickému stavu budovy. Žádost je nutné podat do konce roku, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových bude plánovat dražbu," řekla tajemnice Dagmar Soukupová.

„Pokud zjistíme, že dům je nevyhovující, technický stav je špatný a oprava by byla finančně náročná, odmítnout se dá vždycky," řekl Vít Rakušan.

Jak dále tajemnice uvedla, Kmochův dům v Kutnohorské ulici byl převeden na organizaci, která v něm měla v plánu provozovat sociální a zdravotní služby. Dům však byl vrácen státu, protože organizace nezískala dotaci na rekonstrukci budovy, vysvětlila Dagmar Soukupová.

Žádost o převedení domu na město musela nejprve projít prosincovým zastupitelstvem, aby byla podle vedení šance vůbec Kmochův dům získat. A na co by město získaný dům použilo? Ve hře je také jeho využití pro kulturní organizace v Kolíně.

František Kmoch koupil dům se svojí manželkou Josefou

V kolínském domě v Kutnohorské ulici žil známý dirigent a skladatel dechové hudby Kmoch, který se narodil v nedalekých Zásmukách.

Kmoch dům koupil společně se svou manželkou Josefou v roce 1883. „Patrně se však do něho přestěhoval až v roce 1890, dosud žil s rodinou v Husově ulici v domě číslo popisné 102, kde byl asi v nájmu," řekl Ladislav Jouza z kolínského muzea.

V domě v Kutnohorské ulici bydlel Kmoch až do smrti v roce 1912. Po jeho smrti dům podle Jouzy nadále patřil členům Kmochovy rodiny.

Kolín na Kmochovu počest každoročně pořádá mezinárodní festival nejen pro příznivce dechovky Kmochův Kolín, kterého se účastní kolem 15 tisíc lidí.