„Navýšení platů je v pořádku, naprosto s tím souhlasím, lidé si to opravdu za svou práci zaslouží. Ale většinou to dříve fungovalo tak, že pokud vláda něco navýšila, reagovala na to také navýšením příspěvku. To se ovšem nyní nestalo,“ uvedl místostarosta Michael Kašpar.

Navýšení rozpočtu pro městské sociální a zdravotní služby, tedy na platy zaměstnanců domova důchodců, penzionu pro důchodce, pečovatelské služby apod., představuje na letošní rok více než tři miliony korun.

Městský byt. Ilustrační foto.
Nájemníci v městských bytech si připlatí za nájem

„Nedostali jsme na to žádné peníze, což bereme trochu jako podpásovku. Věřím, že to vláda ještě přehodnotí, svaz měst a obcí také vyzývá, aby se doplnily peníze na tyto účely, třeba na úkor dotací některým firmám,“ řekl místostarosta Kašpar.

V městských zdravotních a sociálních službách se v Kolíně celkem jedná zhruba o osm desítek pracovních úvazků. Jsou to všeobecné sestry, fyzioterapeuti, sociální pracovníci, pečovatelky a další profese. Platy byly navýšeny zhruba od začátku roku, zastupitelé rozpočtové opatření projednávali až nyní. „Čekali jsme, jestli bude stát nějak reflektovat,“ doplnil místostarosta.

Ilustrační foto
U vodárny vznikne květinové logo