Starosta Michael Kašpar se ihned sešel s ředitelem nemocnice Petrem Chudomelem, který je ve spojení s Krajskou hygienickou stanicí. „V případě jakéhokoli rizika nás bude neprodleně informovat a budou podniknuty případné kroky,“ uvedla mluvčí radnice Šárka Hrubá.

Město podle jejích slov v současné chvíli neplánuje uzavřít domov pro seniory pro návštěvy, nicméně stále zde platí zvýšená opatření v souvislosti se šířením nákazy. To potvrdila také ředitelka domova Ivana Nováková. „Ústenky, dezinfekce, omezený počet návštěv stále platí, zavírat nebudeme,“ sdělila ředitelka.

Za svými blízkými tak mohou lidé přijít pouze na půl hodiny, podmínkou návštěvy je předem se telefonicky objednat, protože v jednu chvíli mohou být v domově nanejvýš čtyři lidé z řad návštěvníků. Nadále platí také denně pouze jeden rodinný příslušník k jednomu klientovi domova. A pokud to jeho zdravotní stav dovolí, využívat nejlépe vnější prostory budovy. Použití ochranných pomůcek je samozřejmostí.

Domov nabízí každý den v době od 7 do 15 hodin možnost zprostředkovat kontakt rodin s klienty přes skype.

Ilustrační foto.
Církvické ohnisko koronaviru už hlásí 15 případů

S ochranou nosu a úst se stále musí vstupovat také do budovy kolínské polikliniky. Měření teploty všech příchozích hned u vstupu už neprobíhá, ale někteří lékaři ve svých čekárnách a ordinacích stále pacientům teplotu měří.

Nemocnice funguje normálně

V kolínské nemocnici podle slov ředitele Petra Chudomela neevidují k 7. červenci v souvislosti s covid epidemií oproti minulému týdnu žádnou změnu. „Nemocnice funguje normálně,“ řekl ředitel a podotkl, že oddělení musí mít k dispozici kapacitu pro uložení pacientů s podezřením na covid a pozitivních pacientů.

Povinnost nosit ústenky v areálu nemocnice platí obecně pro veškerý personál i návštěvníky. Návštěvy jsou umožňovány v režimu „maximální opatrnost“. „Tedy v souladu s mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví z 29. června, to jest maximálně dvě osoby bez příznaků infekce, povinnost roušky či upřednostnění návštěv v areálu nikoli na pokojích,“ dodal Chudomel.

Požár v Domově se zvláštním režimem v Unhošti.
Požár v domově důchodců v Unhošti mohla způsobit nabíječka od elektrokoloběžky

Naproti tomu v kutnohorské nemocnici, která spadá pod Oblastní nemocnici Kolín, platí od 5. července úplný zákaz návštěv z důvodu situace v Církvici. Předpokládá se, že potrvá minimálně čtrnáct dní.

Odběrová místa na covid jsou nadále v provozu v kolínské nemocnici od pondělí do pátku 7 - 12 hodin nově na centrálním odběrovém místě, vchod z areálu, v sobotu pak od 7 do 12 hodin v covid buňce, odebírá se samozřejmě i v kutnohorské nemocnici.