Den záchranářů se v Kolíně každoročně koná na druhý květnový svátek a nabízí velkou přehlídku integrovaného záchranného systému doplněnou bohatým kulturním programem. Kromě Karlova náměstí bude akce probíhat i na Kmochově ostrově, chybět by neměl ani tradiční průjezd městem. Lidé si budou moci prohlédnout nejrůznější vozy hasičů, policistů i záchranné služby.

Zdravotníci kolínské záchranné služby, jejímž primářem je Robert Kučera, jsou profesionálové a okamžitá pomoc kolabujícímu je jejich prací. Než však dojedou k pacientovi, je nutná i první pomoc ze strany těch lidí, kteří jsou v tu chvíli na místě. Jak důležitá taková duchapřítomnost je, vědí dobře třeba zaměstnanci kolínského finančního úřadu, kde na konci ledna zkolabovala žena. Stalo se to během rozhovoru s úřednicí a Robert Kučera předeslal, že zaměstnankyně úřadu v ten moment udělala udělala to nejlepší, co mohla: vzbudila poplach. „Takže se nakonec objevilo pět lidí ochotných zachraňovat. Jedna paní měla dokonce už s resuscitací zkušenost,“ podotkl primář.

Tehdy se jednalo o velmi komplikovaný případ a výbojů do srdce bylo opravdu hodně. Nakonec se ale podařilo pacientku stabilizovat a vrtulník ji transportoval do Hradce Králové.

Odložená koťata u cyklostezky v Kolíně v pondělí 1. května 2023.
Čtyři maličká koťata se choulila v krabici u cyklostezky. Někdo se jich zbavil

Každý, kdo se do podobné situace dostane a chce pomoci, by měl dodržet některé důležité postupy. Prvotně je třeba zkontrolovat, jestli dotyčný dýchá. Při tom je rovnou ideální volat na číslo 155 či použít aplikace Záchranka, která zároveň zaměří polohu volajícího a usnadní jeho lokalizaci.

„Chápu, že v dnešní uspěchané době je těžké vyjít ze své komfortní zóny, ale to, že po cestě do práce zastavíte a pomůžete, může zachránit život,“ konstatoval Kučera. Zdůraznil, že operátoři tísňové linky jsou zkušení a instruují zachránce přesně tak, jak je potřeba. Při takovém hovoru operátor zjišťuje, o jak závažný stav se jedná. V tu samou chvíli se na místo posílá posádka záchranné služby, zásadní proto je sdělit svou polohu, přičemž takovou informaci už záchranáři dostávají přímo do auta.

Po telefonu se pak člověk dozví i to, jak má resuscitovat. Při resuscitaci není pro laického zachránce povinné umělé dýchání, to ale zvyšuje šanci na záchranu pacienta. Efektivní však je hlavně ve dvou, kdy druhý masíruje srdce a důležitá je týmová práce.

Rad operátora je třeba se držet

Dodržení instrukcí operátora je v tu chvíli bez nadsázky životní důležité. Primář však uvedl, že se najdou i tací, kteří rady operátora neposlouchají a jednají takříkajíc podle sebe. To pak může vést k velkým nesnázím. V této souvislosti připomněl loňský případ, kdy se v jedné obci na Kolínsku topilo dítě. „Dispečerka z volajícího dlouho nemohla dostat, kde se nachází. Pořád komunikoval s někým jiným, telefon odkládal. Naštěstí byla na místě proškolená paní, která si hovor převzala a tonoucího zachránila,“ prozradil Kučera.