Kromě toho by ale město naráželo na zásadní omezení, jak dům využít. „Informovala nás o tom generální ředitelka úřadu. Město by dům nesmělo 20 let komerčně využívat. Kdyby tam byla kulturní expozice, tak bychom 20 let nesměli vybírat vstupné. Dům by si na sebe nevydělával, ani bychom nemohli žádat o žádné dotační prostředky. To je poměrně nevýhodný dar," uvedl.

Město by za dům každý rok zaplatilo 300 tisíc korun, takto by platilo devět let. Za objekt by tedy dalo 2,7 milionu korun. „Takovou částku ročně si umíme představit. Bylo by to na devět let bezúročně, bezinflačně. Od první minuty ale budeme moci hledat potenciální dotační tituly, ve chvíli, kdy na místě vznikne expozice, budeme moci vybírat vstupné, nebo část objektu třeba pronajmout," podotkl Vít Rakušan.

Dům čeká nákladná rekonstrukce

Kmochův dům dlouhé roky chátral, pokud se jej podaří městu získat, vedení Kolína předesílalo, že jej čeká nákladná rekonstrukce. Právě oprava havarijního stavu měla být jednou z podmínek, kterou starosta Vít Rakušan chtěl navrhnout úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, pokud dům Kolínu přenechá za lepší cenu. Původní návrhy lepších podmínek hovořily buď o bezúplatném převodu, nebo přenechání za symbolickou korunu.